Descoperire uimitoare în Anglia. Obiectul este strâns legat de domnia regelui Henric al VIII-lea
Charlie Clarke se ocupa de acest lucru de numai șase luni când, în 2019, a dezgropat un pandantiv din aur în Warwickshire, în regiunea West Midlands din Anglia.
Pandantivul prezenta simbolurile regelui Tudor Henric al VIII-lea și ale primei sale soții, Caterina de Aragon, pe un lanț compus din 75 de verigi, atașate de o verigă de suspendare emailată sub forma unei mâini. Prima dintre cele șase soții ale lui Henric al VIII-lea, Katherine s-a căsătorit cu Henric în 1509.
„A fost pur și simplu excepțional”, a declarat Clarke miercuri pentru CNN. „Nimeni nu crede că vei scoate vreodată așa ceva, mai ales în timpul vieții mele – îmi pot imagina în 30 de vieți”.
Cântărind 300 de grame, pandantivul în sine este în formă de inimă. O parte este decorată cu un trandafir Tudor împletit cu o tufă de rodie care crește din aceeași ramură. Reversul prezintă literele H și K – pentru Henry și Katherine – legate între ele. Ambele fețe sunt inscripționate cu inscripția TOVS + IORS dedesubt, un joc de cuvinte cu cuvântul francez „toujours”, care înseamnă „întotdeauna”.
Încă nou în lumea detectării metalelor, Clarke a consultat un expert de la Regton, un magazin din Birmingham, și a contactat British Museum, precum și medicul legist pentru a-i anunța despre ceea ce a găsit.
Când a fost anunțată pentru prima dată despre „descoperirea unică în generație”, Rachel King, curator al Europei renascentiste la British Museum, a trebuit să se așeze, a declarat miercuri pentru CNN.
„Ce este asta? Este adevărat?”, își amintește ea că s-a gândit la momentul respectiv.
După ce pandantivul a fost predat, British Museum a efectuat o analiză științifică pentru a determina dacă este într-adevăr un pandantiv Tudor sau doar bijuterie de costum.
Testul la care a fost supus pandantivul
Unul dintre aceste teste – King nu oferă mai multe detalii pentru a evita să ofere informații care ar putea permite oamenilor să creeze obiecte frauduloase – a datat obiectul înainte de 1530.
După ce și-au dat seama că același motiv era prezent și pe alte obiecte și că unele părți ale pandantivului păreau să fi fost realizate rapid, King și echipa sa au emis ipoteza că acesta ar fi putut fi folosit ca premiu sau purtat ca parte a unui costum în timpul unui turneu pe care Henric era atât de pasionat să îl găzduiască, mai degrabă decât pentru rege sau pentru soția sa.
„Acest obiect tocmai a ieșit din pământ aproape ca și cum ar fi căzut din cer”, a spus King. „Avem ocazia de a studia un obiect care nu a fost supus tuturor acestor procese de sortare pe care oamenii le-au luat în mod istoric ….. Obținem ceva care este într-un fel o informație brută”.
Pentru Clarke, pandantivul ar putea schimba viața atunci când va fi vândut – el a spus că speră să folosească banii pentru educația fiului său de 4 ani.
„Oamenii spun că este ca și cum ai câștiga la loterie, dar oamenii câștigă la loterie, oamenii nu găsesc bijuteriile coroanei, nu-i așa?”, a spus el.
Descoperirea a fost anunțată de British Museum ca parte a lansării pentru Raportul anual al comorilor pentru 2020 și pentru Raportul anual al Portable Antiquities Scheme pentru 2021. Acestea arată că 45.581 de descoperiri arheologice – inclusiv peste 1.000 de cazuri de comori – au fost înregistrate în 2021, dintre care 96% au fost găsite de persoane care au detectat metale.