Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Premieră în Portugalia. Muzeul Comorii Regale a fost deschis publicului după 226 de ani
Istoria universală

Premieră în Portugalia. Muzeul Comorii Regale a fost deschis publicului după 226 de ani

palat

Muzeul Comorii regale portugheze, o colecție unică în lume

Muzeul şi-a deschis porţile pentru vizitatori joi în aripa modernă a acestei impunătoare clădiri albe în stil neoclasic, reşedinţa ultimilor monarhi ai Portugaliei, situată pe colinele din cartierul turistic Belem.

„În urma traumelor asociate unui cutremur de pământ şi a tsunamiului pe care acesta l-a provocat în 1775, familia regală a decis să se mute aici, la distanţă de fluviu şi într-o zonă mai puţin sensibilă la activitatea seismică”, a explicat Jose Alberto Ribeiro, directorul Palatului Ajuda şi al noului muzeu.

Acesta este locul în care au trăit ultimii regi din dinastia Bragance, până la proclamarea Republicii Portugheze în 1910.

Contribuţia diverşilor arhitecţi (Manuel Caetano de Sousa, Jose da Costa e Silva şi Francisco Xavier Fabri) desemnaţi pentru această sarcină şi-a lăsat amprenta asupra meritelor arhitecturale de ansamblu ale clădirii, marcată de diverse influenţe (în principa stilul baroc).

O investiție de 31 de milioane a dus la deschiderea muzeului

Publicul s-a prezentat în număr mare la deschiderea aşteptată cu nerăbdare datorită importanţei pe care o are colecţia sa: peste 1.000 de obiecte, unele expuse pentru prima dată, care reunesc bijuteriile coroanei portugheze şi podoabe din metale preţioase.

Până acum, aceste obiecte ce datează din perioada cuprinsă între secolul al XVII-lea şi secolul al XX-lea erau răspândite în diverse spaţii şi nu erau accesibile pentru publicul larg.

Traseul de vizitare, cufundat într-o obscuritate inconfortabilă pentru unii dintre vizitatori, prezintă rând pe rând aceste simboluri ale puterii regale: coroane, sceptre, insigne şi medalii, precum şi obiecte preţioase, precum pepite de aur şi diamante extrase din Brazilia.

Valoarea operelor expuse, unele depăşind pragul de 1 milion de euro, a impus adoptarea unor măsuri de securitate speciale.

Spaţiul muzeal, împânzit de camere de supraveghere, este organizat pe trei etaje în interiorul unei săli uriaşe, una dintre cele mai mari din lume, care are o lungime de 40 de metri şi o înălţime de 10 metri. Accesul este permis prin două uşi blindate de cinci tone fiecare şi întreaga colecţie este protejată prin vitrine cu geamuri anti-glonţ.

Pe lângă muzeu, palatul găzduiește Biblioteca Națională Ajuda, Ministerul Culturii, Galeria de picturi a regelui Ludovic I și Direcția Generală pentru Patrimoniul Cultural. Palatul și muzeul sunt administrate de Direcția Generală pentru Patrimoniul Cultural și Președinția Republicii.

comoară comoară comoară comoară

Registration

Aici iti poti reseta parola