Criza din Ucraina a pus Uniunea Europeană în fața unor adevăr dureroase. În primmul rând, este mult prea slabă în cazul unei ofensive rusești pentru a se putea apăra. În al doilea, nu se mai poate baza pe Statele Unite ale Americii să îi vină în ajutor. „Washingtonul pur și simplu nu-și poate permite un război cu Rusia acum că China a devenit atât de puternică”
Confruntarea dintre David și Goliat
Pe lângă Uniunea Europeană, Rusia e un David slăbănog. Asta din punct de vedere economic. Rusia este o țară de forța economică a Italiei, dar, ce e drept, rezervele sale de petrol și gaze îi dau posibilitatea de a proiecta o putere mult mai mare, Adevăratul atu al Rusiei este, însă, forța militară. Din acest punct de vedere, Rusia e Goliat.
În această ordine de idei, invazia Ucrainei i-ar costa o avere pe ruși și, probabil, fragila lor economie s-ar degrada rapud într-un război de uzurămai ales că Statele Unite au lansat avertismente pe cât de teribile, pe atât de concrete.
Există, însă, și un revers al medaliei. .Sancțiunile impuse Rusiei vor avea costuri devastatoare și în Europa.
În Prrimul rând, va forța țările europene dependente de gaze să găsească alternative costisitoare la toată infrastructura care alimentează acum Europa cu energie.
Rusia este, de asemenea, o destinație preferată de export a UE și furnizorul altor resurse, de pildă titanul. În timp ce Kremlinul e pregătit de multă vreme pentru o decuplare treptată de Europa, UE nu pare să ia în considerare această variantă.
Cine câștigă războiul propagandei
Putin mai are un avantaj pentru care nu are niciun merit. Mulți ruși ar sprijini o intervenție în partea de est a Ucrainei în sprijinul conaționalilor lor. În schimb, cetățenii multor țări europene s-ar întreba de ce soldații țării lor se duc să moară pentru Ucraina, o țară ciudată, aflată la periferia Europei.
Spectrul unui masacru
Problema e că pentru liderii europeni o confruntare cu Rusia ar fi sinucidere curată. Forțele terestre vest-europene au decăzut la stadiul de trupe de menținere a păcii voluminoase, vcare nu se pot compara aproape la niciun capitol cu capacitățile militare ale Kremlinului. Una e să urmărești teroriști prost echipați, cu totul alta să înfrunți o armată convențională formidabilă care are botezul focului.
Multe forțe terestre europene suferă de complexul „Războiului global împotriva terorii”. Sunt obișnuiți să fie superiori, cel puțin în ceea ce privește tehnologia și puterea de foc, și au dificultăți uriașe în a-și imagina că vânătorul se poate transforma în vânat într-un conflict de amploare, scrie Jonathan Holslag pe EU Observer.
Putin nu va obține ceea ce vrea
Cu toate acestea, Putin nu va obține garanțiile de securitate cerute, chiar dacă Statelor Unite nici nu le trece prin cap să primească Ucraina în NATO. Nu căutați vreo explicație rațională. Nu există. Atitudinea lui Biden, mai precis a consilierilor săi, e legată de rațiuni de ordin intern, mai exact de alegerile care se apropie. Lui Biden i-ar conveni cel mai mult o invazie a Ucrainei care să justifice anihilarea Rusiei din punct de vedere economic. Chiar dacă asta ar însemna și distrugerea Europei.