Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Drama din Cartagina: Copii sacrificați pentru binele părinților
Articole online

Drama din Cartagina: Copii sacrificați pentru binele părinților

Sacrificarea copiilor în Cartagina

Cu toate acestea, o dezbatere între istorici cu privire la cauzele și scopurile cimitirelor pentru copii găsite în Cartagina au scos la iveală ceea ce grecii și romanii spuneau despre cartaginezi, și anume că sacrifică copii pentru zeii lor.

Un studiu din 2014 a concluzionat că dovezile arheologice erau suficiente pentru a demonstra că poveștile aveau un sâmbure de adevăr și că mulți copii au fost sacrificați pentru a fi primite binecuvântări de la zei, așa cum este descris și de inscripțiile găsite lângă morminte.

Chiar dacă la prima vedere o astfel de faptă pare a fi barbară, în acea perioadă majoritatea copiilor nu reușeau să trăiască după primul an de viață, motiv pentru care nu se crea o legătură atât de strânsă între copii și părinți. Pentru unii cercetători, dovezile nu ar părea să fie suficiente pentru a trage această concluzie.

Un studiu mai recent de la Cambridge respinge ideea sacrificării copiilor de către cartaginezi sau cel puțin constată că nu a fost atât de diabolică această acțiune precum o descriu romanii. În timp ce oasele găsite au fost confirmate că proveneau de la copii, multe din acestea s-au dovedit a fi provenite de la copii născuți morți. Femeile însărcinate ar fi fost supuse unei varietăți de boli, deshidratare și malnutriție care ar fi putut contribui la nașterea unor copii morți sau la avorturi spontane.

O istorie nescrisă

În acest context, grecii și romanii au fabricat povești pentru a-și înfățișa dușmanul drept un barbar sălbatic care a umplut cimitirele cu rămășițele copiilor lor. Este greu de concluzionat dacă povestea a fost o invenție a grecilor și a romanilor sau dacă acest lucru într-adevăr s-a întâmplat, motiv pentru care adevărul este undeva la mijloc.

Chiar dacă locul în care au fost descoperiți sute de sugari a fost confirmat drept locul în care au fost îngropați pentru sacrificiu, mulți dintre aceștia ar fi murit din cauza bolilor. Având în vedere inscripțiile care susțin istoria Cartaginei, putem presupune că o parte dintre acești bebeluși au fost sacrificați, mai ales că un copil bolnav nu este o ofrandă adecvată adusă zeilor, cel mai probabil au fost sănătoși înainte de a se renunța la ei.

Registration

Aici iti poti reseta parola