Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Drama balonului suspect de spionaj s-a terminat! Cum a reacționat China după ordinul lui Joe Biden
Articole online

Drama balonului suspect de spionaj s-a terminat! Cum a reacționat China după ordinul lui Joe Biden

biden și xi jinping

Drama balonului suspect de spionaj s-a terminat! Cum a reacționat China după ordinul lui Joe Biden

Președintele Joe Biden a aprobat sâmbătă doborârea balonului, declarând la CNN că administrația sa „se va ocupa” de acest lucru. Vineri, Pentagonul a declarat că balonul nu reprezenta o amenințare militară sau politică. Navele Marinei și ale Gărzii de Coastă cercetează zona oceanului în căutarea resturilor.

Rămășițele balonului chinezesc vor fi duse la un laborator al FBI din Quantico, Virginia, pentru a fi analizate de experți ai FBI și de agenții de informații, au declarat oficialii.

Guvernul chinez a emis duminică o declarație în care și-a exprimat „nemulțumirea și protestul puternic” față de acțiunile Washingtonului.

„China a cerut în mod clar Statelor Unite să gestioneze în mod corespunzător, într-o manieră calmă, profesională și reținută”, se arată într-o declarație a Ministerului chinez de Externe. „China va proteja în mod hotărât drepturile și interesele legitime ale companiilor relevante, rezervându-și în același timp dreptul de a reacționa în continuare în mod necesar.”

Operațiunea a pus capăt unei drame publice remarcabile care a provocat un conflict diplomatic între Washington și Beijing, americanii urmărind balonul din Montana până în Carolina.

Răspunsul Chinei în scandalul balonului de spionaj

Șeful serviciului meteorologic al Chinei a fost eliberat din funcție, a anunțat sâmbătă presa de stat chineză, într-o mișcare văzută de unii analiști ca o încercare de a consolida poziția Beijingului potrivit căreia balonul de mare altitudine care a zburat deasupra SUA continentale a fost de natură civilă, în principal în scopuri meteorologice.

La câteva ore după ce balonul chinezesc a fost doborât, autoritățile Forțelor Aeriene columbiene au detectat un obiect cu „caracteristici similare unui balon” în spațiul său aerian la 3 februarie.

De asemenea, au fost raportate și alte observații de baloane, inclusiv trei cazuri în timpul administrației Trump, când China a zburat pentru scurt timp un balon de supraveghere deasupra Statelor Unite continentale.

Taiwanul și-a exprimat opinia în această privință, afirmând că incidentul „nu ar trebui să fie tolerat de comunitatea internațională”.

Registration

Aici iti poti reseta parola