Comunicatul dat publicității luni, 28 iunie, seara, afirmă doar că cele două lucrări se află în mâinile forțelor de ordine, însă nu a oferit nici un detaliu.
Tabloul de Picasso furat era un Cap de femeie cubist, cu dimensiuni de 56 x 40 cm, realizat în 1939, pe care artistul spaniol l-a dedicat și oferit Greciei zece ani mai târziu, pentru rezistența sa în fața forțelor de ocupație germane, în Al Doilea Război Mondial.
Pânza, care poartă pe spate mențiunea scrisă în franceză „Pentru poporul grec omagiul lui Picasso”, a fost regăsită în regiunea rurală Ketarea, la circa 45 de kilometri sud-est de Atena, a relatat agenția de presă greacă ANA.
A mai fost găsită și o pânză de Mondrian, numită Moara, datează din 1905, reprezentând o moară de vânt pe malul unui râu.
Picturile au fost scoase din ramele lor, când a avut loc cambriolajul nocturn de la pinacoteca națională a Atenei, pe 9 ianuarie 2012.
Hoții au furat și un desen pe hârtie în tuș, cu subiect religios, intitulat Moncalvo, al pictorului manierist italian Guglielmo Caccia (1568-1625).
La vremea respectivă, în 1912, poliția a estimat că spargerea a durat circa 7 minute.
Raportul întocmit de poliție a arătat că sistemul de securitate nu mai fusese verificat și modernizat din anul 2000. Mai multe zone din muzeu se aflau în afara razelor de acces ale camerelor de supraveghere și alarmele aveau defecțiuni.
În noaptea spargerii, hoții s-au jucat cu o ușă căreia îi spărseseră încuietoarea pentru a declanșa alarma în mai multe rânduri, fără a intra în clădire și înșelând astfel vigilența singurului gardian.
Ei au pătruns în galerie abia în zori și au furat lucrările.
Gardianul a explicat poliției că a alergat după un hoț, care a scăpat o altă lucrare de Mondrian pe care o furase.
Acest furt, săvârșit în plină criză economică a Greciei, marcată de numeroase concedieri, inclusiv în rândurile gardienilor de muzee, a fost urmat în februarie 2012 de o spargere îndrăzneață la muzeul Olimpia.
Zeci de obiecte, vechi de peste 3.000 de ani, au fost furate de doi hoți înarmați și cu cagule pe față.
Obiectele au fost redescoperite în noiembrie 2012, după arestarea unui bărbat care încercase să vândă un inel de aur, vechi de 3.300 de ani, unui polițist în civil.
Un an mai târziu, șapte bărbați au fost condamnați la închisoare, cu pedepse de până la șapte ani.
Revenind la tablourile de Picasso și Mondrian, agenția Reuters, citând un oficial de poliție care și-a păstrat anonimatul, a relatat că un bărbat de naționalitate greacă a fost arestat după ce operele au fost găsite ascunse într-o râpă.