Evenimentul Istoric > Articole online > Donald Trump, acuzat de fostul lui avocat pentru falsificarea situațiilor financiare. Proces istoric
Articole online

Donald Trump, acuzat de fostul lui avocat pentru falsificarea situațiilor financiare. Proces istoric

Donald Trump

Într-o întorsătură dramatică în proces, Michael Cohen, fostul avocat personal al lui Donald Trump, a depus mărturie. A spus că el și Allen Weisselberg, fostul șef al departamentului financiar al lui Trump, au umflat deliberat activele companiilor lui Trump. Pe baza unor cifre alese arbitrar de Trump însuși. Conform lui Cohen, Trump îi convoca adesea pe cei doi, imperativ. Le dădea directive de genul: „De fapt, nu valorez patru miliarde și jumătate de dolari. Valorez mai degrabă șase miliarde.” Ulterior, Cohen și Weisselberg ar fi manipulat evaluările diverselor proprietăți ale lui Trump. Cum? Comparându-le cu investiții imobiliare nou dezvoltate ce aveau atribute superioare.

Aceste declarații financiare manipulate erau apoi prezentate companiilor de asigurări, a afirmat Cohen, citat de PBS. Activele umflate, cuplate cu responsabilitățile subevaluate, duceau la prime de asigurare mai favorabile pentru Trump. Cohen a mai susținut că Trump apărea uneori intenționat târziu la întâlniri cu asigurătorii. Apoi insinua că avea mijloacele financiare pentru a se auto-asigura dacă nu primea tarife favorabile.

Ca răspuns la aceste acuzații, Donald Trump, care a participat voluntar la proces pentru a șasea oară în această lună, l-a etichetat pe Cohen ca fiind „un mincinos dovedit” și „un delincvent nerușinat”. Trump a fost foarte interactiv pe parcursul audierilor. A fost văzut șoptind adesea echipei sale juridice și arătând un interes intens în timpul contrainterogatoriului lui Cohen. Alina Habba, avocata lui Trump, a criticat aspru credibilitatea lui Cohen. Subliniind că acesta pledase vinovat în 2018 pentru evaziune fiscală și declarații false în cererile de împrumut. Acuzații pe care Cohen le susține acum că au fost false în sine.

Donald Trump în fața unei încercări importante

Judecătorul din New York care prezidează cazul, Arthur Engoron, a decis deja că Trump și compania sa au comis fraude. Procesul în curs urmează să exploreze acuzații de conspirație, fraudă în asigurare și falsificare de înregistrări comerciale. Trump susține că activele sale au fost subevaluate și respinge întregul proces ca fiind o încercare politică de a-i împiedica campania.

Este demn de remarcat faptul că Cohen, care a fost mâna dreaptă a lui Trump pentru un deceniu. S-a rupt de el în 2018 în mijlocul unei investigații federale care l-a trimis pe Cohen la închisoare. El este acum un martor important într-un caz penal separat împotriva lui Trump privind plățile făcute în schimbul tăcerii unei foste amante. La începutul acestei luni, Trump a suspendat temporar un proces de 500 de milioane de dolari împotriva lui Cohen. Îl acuza de „răspândirea de neadevăruri” și încălcarea unui acord de confidențialitate. Echipa juridică a lui Trump a încercat, de asemenea, să amâne procesul în curs din New York, susținând că cazurile de COVID-19 din rândul personalul judecătorului James îl pun pe fostul președinte în pericol de sănătate.

Cazul prezintă o încrengătură complexă de întrebări legale și etice, aruncând o lumină asupra atât metodelor folosite în afacerile de mize mari. Donald Trump fiind un lider politic în cursa pentru alegerile din 2024, rezultatul acestui proces ar putea avea implicații de anvergură, nu doar pentru el, ci și pentru întregul peisaj politic american.

Registration

Aici iti poti reseta parola