În această calitate, el trimitea ministrului afacerilor străine de la București, pe 31 decembrie 1889, un raport prin care informa că s-a adresat principalelor licee și colegii din capitala franceză, îndată după izbucnirea Pandemiei de gripă la Paris din toamna acelui an, pentru a se interesa cu privire la starea de sănătate elevilor români.
Poetul îi ruga pe colegii săi de la București să transmită familiilor elevilor români aflați la Paris informațiile din scrisorile de răspuns ale liceelor Louis Le Grand, Sainte Barbe și Saint Louis din capitala franceză.
Epidemia de gripă din Franța atinsese la acea data. o răspândire îngrijorătoare.
Gripa izbucnise în zona Asiei Centrale a Imperiului Țarist și ajunsese la Paris în toamna anului 1889.
Presa franceză relatase despre evoluțiile îngrijorătoare ale epidemiei din Imperiul Rus, care s-a extins treptat și virulent spre statele nordice și vestul Europei, ajungând inclusiv pe continentul nord-american, în special în orașele New York și Toronto.
Ziarele franceze prezentau și cazurile de îmbolnăvire ale unor mari personalități ale epocii precum Țarul Alexandru III al Rusiei, Regele Wilhelm II al Prusiei, Papa Leon XIII etc, relatează pagina de Facebook a Arhivelor Diplomatice ale MAE.