Evenimentul Istoric > Articole online > Doamne, vino Doamne să vezi ce-a mai rămas din oameni după ce Vali ne-a părăsit acum 20 de ani
Articole online

Doamne, vino Doamne să vezi ce-a mai rămas din oameni după ce Vali ne-a părăsit acum 20 de ani

Valeriu Sterian a murit, cu câteva zile înainte de a împlini 48 de ani, bolnav de cancer.

Artistul s-a născut la 21 septembrie 1952 în Ştiubei, comuna Râmnicelu, judeţul Buzău. În timpul liceului a început să studieze pianul şi vioara, dar ulterior s-a simţit atras de baterie.

A cântat la tobe în formaţia liceului, „Copiii Florilor”, fondată chiar de el şi cu care a debutat în 1971, tot atunci începând să studieze chitara.

În 1972 s-a mutat la Bucureşti, ca student la Universitate, Facultatea de Psihologie. În duet cu Carmen Marin a câştigat, sub titulatura „Vali şi Carmen”, Premiul pentru Cel mai bun cântec (Nopţi) în anul ce a a urmat, la a doua ediţie a Festivalului „Primăvara Baladelor”.

Piesa „Nopţi” a fost ulterior cenzurată şi Vali Sterian o cânta cu refrenul „Vino, mama (în loc de Doamne – nota Ev. Istoric), să vezi ce-a mai rămas din oameni!”.

Începând cu anul 1975, Vali Sterian cântă singur.

În această perioadă, poetul Adrian Păunescu începe organizarea Cenaclului Flacăra. Vali Sterian, împreună cu cei mai importanţi artişti folk şi rock ai momentului (Mircea Florian, Doru Stănculescu, Marcela Saftiuc, Sfinx, Pro Musica), se alătură Cenaclului, contribuind la apariţia şi popularizarea acestuia.

Sterian a părăsit Cenaclul la începutul anilor ’80.

În 1975, a fost editat la Electrecord primul său material discografic, intitulat „Muzică folk”. Acesta era un disc single ce conţinea două piese: „Cu iubirea de moşie” şi „Cântec de oameni”, la care a colaborat cu muzicianul Dan Andrei Aldea.

Apare melodia „Amintire cu haiduci”, cea mai cunoscută creaţie a sa alături de „Nopţi”. Această melodie a fost editată pe o culegere folk din anul 1978, la Electrecord, unde Vali Sterian mai apărea cu piesa „Eroilor noştri”.

În 1979 a fondat Compania de Sunet, din acest moment înregistrând şi cântând sub titulatura Valeriu Sterian şi Compania de Sunet.

În 1982 lansează albumul „Veac XX”, iar pe parcursul anilor ’80, Sterian se îndreaptă către rock (hard, baladă şi progresiv), ieşind treptat din sfera folkului.

În 1988, componenţa grupului se schimbă complet. La tobe apare Marius Keseri (actualul toboşar al Direcţiei 5), la chitară vine Cristian Luca, pe post de basist este cooptat Laurenţiu Cristea, iar la instrumentele cu clape – Radu Bacalu şi Lucian Blaga.

În această formulă, în 1989 apare cel mai de succes album realizat de Vali Sterian înainte de Revoluţie şi ultimul editat la Electrecord, „Nimic fără oameni”, care conţine cântece noi precum „Te aştept”, „Zbor în amintiri” sau „Sunt vinovat”, dar şi piese mai vechi.

Participă activ la fenomenul Piaţa Universităţii din 1990, implicându-se în evenimentele sociale de atunci şi devenind pentru foarte mulţi un lider de opinie.

În vara anului 1997, cântă pe scena Sălii Palatului împreună cu celebra Joan Baez.

Sursa: Agerpres

 

Registration

Aici iti poti reseta parola