Au trecut mai bine de șapte veacuri de când Dante a scris Divina Comedie și prospețimea monumentalei opere s-a păstrat intactă.
La Ravena, în Italia, admiratorii poetului florentin au găsit o manieră originală de a-i aduce un omagiu acestuia și poemului său nemuritor.
În fiecare zi, în fața impunătorului mormânt al lui Dante, voluntarii citesc câte un fragment, ales după bunul plac, scrie Associated Press.
Operă literară capitală, Divina Comedie a fost scrisă la începutul secolulului al XIV-lea de către cel supranumit „Părintele limbii italiene”.
Surghiunul
Născut în 1265 la Florența, Dante va fi, alături de Petrarca și de Boccaccio, cel care va impune toscana ca limbă literară.
Dante va juca și un rol activ în viața politică a Florenței, devenind unul dintre simbolurile pentru unificarea Italiei.
Florentinul va fi însă condamnat pentru nesupunere în fața Papei Bonifaciu al VIII-lea și a lui Carol de Valois.
Sentința este teribilă: bunurile sale sunt confiscate, iar Dante este exilat din Florența.
În surghiun, poetul va rătăci din oraș în oraș, murind de malarie la Ravena, în 1321.
Câteva secole mai târziu, în 1780, cardinalul Luigi Valenti Gonzaga poruncește construirea unui mormânt impresionant pentru Dante, la Ravena.
Este vorba de un edificiu somptuos, de forma unui mic templu având deasupra o cupolă, unde sunt păstrate rămășițele pământești ale poetului.
Un omagiu intim
În fața acestui monument, proaspăt restaurat cu ocazia împlinirii a 700 de ani de la moartea lui Dante, se vor strânge în fiecare zi admiratorii săi pentru a-l omagia, citindu-i opera.
O plecăciune mult mai intimă și mai tandră, în condițiile în care, în toate colțurile lumii sunt organizate expoziții, concerte și evenimente de tot felul.
În fața mormântului de la Ravena, localnici, turiști, erudiți sau neinițiați pot veni să citească liber sau pur și simplu să asculte câteva versuri din Divina Comedie.
De asemenea, vizitatorii își pot procura splendida operă, tradusă în șaizeci de limbi, pentru ca încântarea să fie deplină.
„A citi din Dante este poate omagiul cel mai adevărat și mai profund pe care i-l putem aduce”, spune Francesca Mati, secretar general al comitetului de organizare al evenimentelor Dante 700.
„Acest omagiu cere fiecăruia să facă un efort și să vină spre Dante, în timp ce prea adesea îi cerem lui Dante să vină spre noi, distanțându-ne poate, fără a-l înțelege, ideologizându-l. Dimpotrivă, acest mod solemn de a citi, fără comentarii este respectuos.”