Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > SUA avertizează cetățenii din străinătate să se ferească de posibile „violențe antiamericane”, după ce un atac cu dronă l-a ucis pe liderul Al-Qaida
Articole online

SUA avertizează cetățenii din străinătate să se ferească de posibile „violențe antiamericane”, după ce un atac cu dronă l-a ucis pe liderul Al-Qaida

terorist

SUA avertizează cetățenii din străinătate să se ferească de posibile „violențe antiamericane”, după ce un atac cu dronă l-a ucis pe liderul Al-Qaida

Într-o alertă de marți, Departamentul de Stat a declarat că există acum un „potențial mai mare de violență antiamericană” după ce președintele Joe Biden a anunțat luni că un atac american l-a ucis pe Ayman al-Zawahiri în weekend.

„Informațiile actuale sugerează că organizațiile teroriste continuă să plănuiască atacuri teroriste împotriva intereselor SUA în mai multe regiuni din întreaga lume”, a precizat Departamentul de Stat.

Acesta a precizat că potențialele atacuri „pot folosi o mare varietate de tactici, inclusiv operațiuni sinucigașe, asasinate, răpiri, deturnări și atentate cu bombă”.

Departamentul de Stat a îndemnat cetățenii americani să exercite „un nivel ridicat de vigilență” și să „practice o bună cunoaștere a situației” în timp ce se află în străinătate, deoarece incidentele violente ar putea avea loc fără avertisment.

SUA a precizat că și clădirile guvernamentale ar trebui să monitorizeze orice potențiale amenințări de securitate.

Al-Zawahiri, de origine egipteană, pe capul căruia era pusă o recompensă de 25 de milioane de dolari, a fost ucis la sfârșitul săptămânii trecute într-un atac american cu dronă la locuința sa din capitala Afganistanului, Kabul.

Al-Zawahiri a fost foarte implicat în planificarea atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 și a altor violențe împotriva cetățenilor americani și a devenit liderul Al-Qaida după ce Osama bin Laden a fost ucis de Navy SEALs în 2011.

„Acum, s-a făcut dreptate și acest lider terorist nu mai există”, a declarat Biden după ce lovitura a devenit publică. „Facem clar că, indiferent cât timp va dura, indiferent unde te ascunzi, SUA te vor găsi și te vor elimina.”

Atacul cu drone a avut loc la aproape un an de la retragerea haotică a trupelor americane și a altor forțe NATO din Afganistan – punând capăt unei prezențe militare americane de zeci de ani în țară și coincizând cu începutul unei a doua guvernări talibane.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola