Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Dictatorul României, Nicolae Ceaușescu, a susținut examenul maturității abia la 47 de ani
Articole online

Dictatorul României, Nicolae Ceaușescu, a susținut examenul maturității abia la 47 de ani

nicolae ceausescu 1978

Dictatorul României, Nicolae Ceaușescu, a susținut examenul maturității abia la 47 de ani

Care au fost notele obținute de fostul președinte al României la fiecare materie?

Conform acestor documente, Nicolae Ceaușescu a obținut diploma de bacalaureat la vârsta de 47 de ani, la scurt timp după ce a devenit secretar general al Partidului Comunist Român.

”Noi documente privitoare la școlarizarea lui Nicolae Ceaușescu, păstrate la Arhivele Naționale ale României. Recent, Arhivele Naționale ale României și-au îmbogățit patrimoniul cu documente școlare referitoare la Nicolae Ceaușescu, mărturii importante pentru istoria comunismului românesc. Documentele au fost integrate în Colecția Nicolae Ceaușescu păstrată de instituția noastră și vor fi accesibile în curând prin Sala de studiu a Serviciului Arhive Naționale Istorice Centrale din București”, scrie pe pagina oficială de Facebook a Arhivelor Naționale ale României.

În vara anului 1965, Nicolae Ceaușescu a fost desemnat să ocupe funcția de secretar general al Partidului Comunist Român. La scurt timp după aceasta, în luna noiembrie a aceluiași an, dictatorul în vârstă de 47 de ani, a susținut examenul de bacalaureat.

Acesta a reușit să ia nota 10 la toate probele

La Limba și Literatura Română a avut ca subiecte: „Valoarea operei poetice a lui Vasile Alecsandri” și  „O caracterizare a poeziei lui Mihai Eminescu”. Observăm că și la matematică era un as fostul dictator, obținând aceeași notă ca la limba maternă, 10.

„La ce le mai trebuie diplomă? Dacă lucrează bine unde i-a trimis partidul, la ce mai trebuie diplomă? Să spună oamenii, la moartea lor, c-a mai pierdut ţara un inginer?”, relata cu mult timp înainte fruntașul Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Niciodată nu s-a mulțumit cu puțin, iar ca orice elev eminent, un an mai târziu, mai exact în 1966, acesta a scris lucrarea „Unele probleme ale dezvoltării industriei în România în secolul XIX”, reușind să obțină și o diplomă de licență, la fel, cu nota maximă.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola