Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > De ce regina Elisabeta a II-a s-a „ascuns într-un tufiș” pentru a-l evita pe Nicolae Ceaușescu?
Articole online

De ce regina Elisabeta a II-a s-a „ascuns într-un tufiș” pentru a-l evita pe Nicolae Ceaușescu?

Ceaușescu și regina Angliei

De ce regina Elisabeta a II-a s-a „ascuns într-un tufiș” pentru a-l evita pe dictatorul român Nicolae Ceaușescu?

Regina Elisabeta II a recurs la măsuri extreme pentru a evita un oaspete controversat, ascunzându-se în frunzișul grădinilor Palatului Buckingham.

În 1978, dictatorul român Nicolae Ceaușescu a călătorit în Marea Britanie împreună cu soția sa, Elena Ceaușescu, pentru o vizită de stat.

A fost o ocazie istorică, marcând prima dată când un șef de stat comunist a efectuat o vizită în Marea Britanie.

În 2020, jurnalistul Robert Hardman și fostul ministru de externe Lord David Owen au amintit cum, într-o zi, în timpul vizitei, Regina Elisabeta a II-a a avut o reacție ciudată când a dat peste Ceaușescu în timp ce își plimba câinii.

„Chiar nu pot face față să vorbesc cu ei”

„Odată i-a povestit unui oaspete la prânz despre o ocazie în care [Ceaușescu] era cazat și ea i-a scos pe câini la plimbare în grădina Palatului”, a spus Hardman.

Jurnalistul a relatat despre ideea care i-a venit în minte monarhului atunci când a zărit cuplul „venind din sens opus”. Potrivit lui Hardman, regina ar fi spus: „Chiar nu pot face față să vorbesc cu ei”.

„Așa că, pentru prima și singura dată în viața ei, se ascunde efectiv într-un tufiș din grădina Palatului pentru a-și evita proprii oaspeți”.

Lordul Owen a râs în timp ce descria întâlnirea reginei cu Ceaușescu.

„Regina acceptă să aibă mulți oameni diferiți, dar Ceaușescu a fost prea mult pentru ea”, a spus el.

„Ea a precizat destul de clar că nu i-a plăcut acea vizită”, a adăugat fostul ministru de externe râzând.

Când Nicolae și Elena Ceaușescu au sosit pentru vizita de stat, au fost întâmpinați de regina Elisabeta și de prințul Philip în gara Victoria din Londra. Aceștia și cuplul regal au mers apoi la Palatul Buckingham într-o trăsură decopertată.

Marea Britanie a criticat deschis politica internă și externă a României, iar între Ceaușescu și regina Elisabeta a II-a nu a existat o legătură caldă sau personală. Vizita oficială a lui Ceaușescu în Marea Britanie nu a reușit să îmbunătățească relațiile dintre cele două țări și a fost marcată de proteste puternice din partea comunității românești din Marea Britanie și a organizațiilor pentru drepturile omului.

Abia după prăbușirea regimului comunist din România în 1989, relațiile dintre cele două țări au început să se îmbunătățească.

Regretata regină a murit  la moșia sa din Balmoral, în Scoția, anul trecut în septembrie. Decesul acesteia vine la aproape 18 luni de la moartea prințului Philip, care a murit la vârsta de 99 de ani în aprilie 2021.

Registration

Aici iti poti reseta parola