Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Dialog halucinant între Polonia și Rusia. Cu câtă nesimțire răspunde Kremlinul pretențiilor poloneze
Articole online

Dialog halucinant între Polonia și Rusia. Cu câtă nesimțire răspunde Kremlinul pretențiilor poloneze

Diplomația rusă mizează pe nesimțire

Anunțul nu ar trebui să surprindă pe nimeni. Autoritățile poloneze cer despăgubiri și celuilalt agresor- Germania pentru atacul din 1939 și distrugerile provocate de ocupație. ultimii ani.

Răspunsul rușilor a venit de la diplomatul Serghei Andreev, într-un interviu acordat ziarului Izvestia. Diplomatul spune că nu au existat acte oficiale cu privire la problema despăgubirilor din Polonia . „Nu comentez problemele relațiilor dintre Polonia și Germania. Nu am primit niciun act oficial”
„În esență, voi repeta ceea ce am spus deja de multe ori: Polonia își datorează existența Victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste . Fără victoria noastră nu ar exista un astfel de stat pe hartă și polonezii nu ar fi stăpâni ai pământului lor”. Nesimțirea declarațiilor diplomatului rus întrece orice imaginație, dat fiind că URSS a participat la agresiunea nazistă asupra Poloniei.

Despăgubirile pe care polonezii le cer Germaniei

Autoritățile din Polonia ridică periodic problema despăgubirilor care ar trebui să le fie plătite de Germania. Oficialii polonezi au ridicat această problemă la cel mai înalt nivel.

De exemplu, la 1 septembrie 2019, la aniversarea a 80 de ani de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, președintele polonez Andrzej Duda a spus că plățile din Germania sunt „o chestiune de responsabilitate și moralitate” .

În Polonia, se vehiculează diferite sume pe care germanii ar trebui să le plătească. Cifrele variază între 850 de miliarde de dolari și aproximativ un trilion de dolari.

La Berlin, desigur, politicienii nici nu vor să audă despre asta, spunând că problema a fost soluționată încă din 1953, când Varșovia a renunțat la orice cerere de reparații.

Politicienii polonezi sunt, însă, de altă părere. Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat în 2019: „Nu a existat o astfel de compensație după cel de-al Doilea Război Mondial, deoarece Polonia era sub stăpânire rusă și, în acest sens, Rusia a luat o astfel de decizie . Polonia nu a fost suverană în această decizie”, scrie pravda.ru

Registration

Aici iti poti reseta parola