Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Dezvăluiri incredibile despre ocuparea Kabulului de talibani. Ce spune fostul președinte susținut de americani
Articole online

Dezvăluiri incredibile despre ocuparea Kabulului de talibani. Ce spune fostul președinte susținut de americani

Fostul președinte al Afganistanului Hamid Karzai a făcut mărturisiri halucinante în interviul acordat Associated Press la Kabul.

Pe la 14:45, însă, a devenit evident că Ghani a fugit din oraș. Karzai l-a sunat pe ministrul apărării, l-a sunat pe ministrul de interne și l-a căutat pe șeful poliției din Kabul. Toată lumea era plecată. „Nu era nici un oficial prezent în capitală, niciun șef de poliție, niciun comandant de corp, nici alte unități. Toți plecaseră”, a spus el.

Talibanii au fost invitați să ocupe orașul pentru a nu se instaura haosul

Șeful adjunct al unității de protecție a lui Ghani l-a chemat pe Karzai să vină la palat și să preia președinția. El a refuzat, spunând că legal că nu are dreptul. În schimb, fostul președinte a decis să facă un mesaj public, televizat, cu copiii lângă el „pentru ca poporul afgan să știe că suntem cu toții aici”.

Karzai a fost ferm că ar fi existat un acord pentru o tranziție pașnică dacă Ghani ar fi rămas la Kabul.

„Absolut. Absolut. Pentru asta ne pregătim, ceea ce speram (împreună cu președintele consiliului de pace) să meargă la Doha în acea seară sau a doua zi dimineață și să finalizeze acordul”, a spus el. „Și cred că și liderii talibani ne așteptau la Doha pentru același… obiectiv, cu același scop”, a adăugat el.

 

Karzai negociază și acum cu talibanii

Astăzi, Karzai se întâlnește regulat cu conducerea talibană și a spus că lumea trebuie să lucreze cu ei. La fel de important, a spus el, este că afganii trebuie să se unească. Războiul a pustiit Afganistanul mai bine de 40 de ani, iar în ultimii 20 de ani „afganii au suferit din toate părțile”, explică el. „Afganii au pierdut vieți din toate părțile… Armata afgană a avut de suferit. Poliția afgană a avut de suferit, soldații talibani au suferit. Sfârșitul acestui lucru poate veni doar atunci când afganii se vor reuni și își vor găsi propria cale de ieșire”.

Fostul președinte are un plan. În discuțiile sale cu talibanii, el pledează pentru reînvierea temporară a constituției de pe vremea când Afganistanul era o monarhie. Ideea a fost lansată și în timpul discuțiilor anterioare de la Doha.

În același timp, va fi convocată o Loya Jirga tradițională – un mare consiliu al tuturor afganilor, inclusiv al femeilor. Acesta ar decide viitorul țării, inclusiv un guvern reprezentativ, o constituție și un steag național.

Nu există niciun indiciu că talibanii vor accepta formula sa, deși el a spus că nu au respins-o în principiu. O jirga este o tradiție afgană veche de secole pentru luarea deciziilor și este deosebit de populară printre etnicii paștun, care alcătuiesc coloana vertebrală a talibanilor.

Karzai a spus că un viitor Afganistan trebuie să aibă drepturi universale de educație pentru băieți și fete, iar femeile „trebuie să-și găsească locul în politica afgană, în administrație, în activitatea economică și socială, în activitatea politică în toate modurile de viață… . Aceasta este o problemă asupra căreia nu poate exista niciun compromis.”

Dar până când se va întâmpla asta, a spus Karzai, lumea trebuie să coopereze cu talibanii . Afganistanul trebuie să funcționeze. Funcționarii guvernamentali trebuie să fie plătiți. Unitățile de îngrijire a sănătății trebuie să funcționeze.

„În acest moment, ei trebuie să coopereze cu guvernul în orice formă pot”, a spus Karzai, care a deplâns, de asemenea, percepțiile internaționale despre talibani. El a citat afirmațiile potrivit cărora femeile și fetele nu au voie să iasă din case sau au nevoie de un însoțitor de sex masculin. „Nu este adevărat. Sunt fete pe străzi – femei singure.” Situația de pe teren din Kabul confirmă acest lucru.

Solicitat să-i descrie pe talibani, Karzai a spus: „I-aș descrie drept afgani, dar afgani care au trecut printr-o perioadă foarte dificilă în viața lor, așa cum au făcut-o toți ceilalți afgani în ultimii 40 de ani”.

„Am trecut printr-o perioadă extrem de dificilă a istoriei noastre în care noi, afganii, am făcut greșeli din toate părțile, în care comunitatea internațională și cei care au interacționat cu noi au făcut greșeli extraordinare”, a spus Karzai. „Este timpul pentru toți să ne dăm seama de asta și să privim înapoi la greșelile pe care le-am făcut cu toții și să le îmbunătățim”, notează Daily Sabah.

 

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola