Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Dezvăluiri incredibile despre ocuparea Kabulului de talibani. Ce spune fostul președinte susținut de americani
Articole online

Dezvăluiri incredibile despre ocuparea Kabulului de talibani. Ce spune fostul președinte susținut de americani

Talibanii negociau o tranziție pașnică a puterii

Hamid Karzai a oferit câteva dintre primele informații despre plecarea secretă și bruscă a președintelui afgan Ashraf Ghani – și despre cum a ajuns el să-i invite pe talibani în oraș „pentru a proteja populația astfel încât ca țara, orașul să nu cadă în haos și oradă unor elemente care s-ar fi putut deda la jafuri.”

Când Ghani a plecat, au plecat și șefii serviciilor de securitate. Ministrul Apărării, Bismillah Khan, l-a întrebat chiar și pe Karzai dacă dorește să părăsească orașul, când fostul președinte l-a contactat pentru a afla cine a mai rămas la datorie din guvern. S-a dovedit că nu mai era nimeni. Nici măcar șeful poliției din Kabul nu mai era la post.

Karzai, care a fost președintele țării timp de 13 ani după ce talibanii au fost înlăturați de la putere, spune că el a refuzat să plece.
Karzai spune că negociatorul șef al guvernului Abdullah Abdullah și conducerea talibană de la Doha ar fi vrut un acord negociat pe baza căruia talibanii să intre în capitală.

Numărătoarea inversă pentru un posibil acord a început pe 14 august, cu o zi înainte de venirea la putere a talibanilor.

Filmul evenimentelor

Karzai și Abdullah l-au întâlnit pe Ghani și au convenit că vor pleca la Doha a doua zi însoțiți de alți 15 delegați pentru a negocia un acord de împărțire a puterii. Talibanii se aflau deja la marginea orașului Kabul, dar Karzai a spus că liderii talibani din Qatar a promiteau că forțele lor vor rămâne în afara orașului până la încheierea acordului.

În dimineața zilei de 15 august, a spus Karzai, a așteptat să fie întocmită lista negociatorilor. În Capitala domnea panica, circulau zvonuri că talibanii vor cuceri orașul. Karzai a sunat la Doha. I s-au dat asigurări că talibanii nu vor intra în oraș.

La prânz, talibanii au telefonat ei, pentru a sugera că „guvernul ar trebui să rămână pe pozițiile sale și nu ar trebui să fugă pentru că ei nu au intenția de a intra în oraș”, povestește Karzai. „Eu și alții am vorbit cu diverși oficiali și ni s-au dat asigurări că, da, așa a fost, că americanii și forțele guvernamentale sunt fermi pe poziții și că orașul Kabul nu va cădea”, afirmă Karzai

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola