Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Dezastrul lăsat de americani în Afganistan aruncă în aer întreaga regiune. Cine pierde și cine câștigă?
Articole online

Dezastrul lăsat de americani în Afganistan aruncă în aer întreaga regiune. Cine pierde și cine câștigă?

Cel mai mare dezastru de politică externă din ultimele decenii

Chiar făcând abstracție de toate suferințele- afganii torturați și uciși, fetele devenite sclave sexuale prin „căsătoriile” forțate cu luptători talibani și pierderea oricăror drepturi pentru femei, pasgubele sunt imense.
Credibilitatea internațională și statutul Americii au avut de suferit din cauza celui mai mare dezastru de politică externă a SUA din ultimele decenii.
Dar asta nu e tot, preluarea Afganistanului de către talibani este cea mai mare victorie jihadistă din vremurile moderne. Mai mult, această victorie nesperată e de presupus că va da impuls fără precedent jihadiștilor de pretutindeni, din Europa până în Africa și Asia.

Impactul regional se simte deja, scrie Brahma Chellaney (profesor de studii strategice la Centrul independent de cercetare politică din New Delhi) pe site-ul Inside Over. În partea administrată de India din Kashmir are loc o explozie de terorism. Mai mult, autoritățile descoperă cantități tot mai mari de heroină de origine afgană în India.

Pakistanul a câștigat o victorie, dar riscă să piardă războiul

Pakistanul a câștigat efectiv controlul Afganistanului prin planificarea cuceririi acestei țări de către talibani. Talibanii, și forțele lor speciale, Rețeaua Haqqani, sunt o aripă a „statului paralel” pakistanez.
Cu toate acestea, e puțin probabil ca bucuria din Pakistan să dureze mult. Un Afganistan instabil, falimentar din punct de vedere economic și condus de teroriști va exacerba probabil jihadismul violent și în Pakistan, o țară căreia faliile etnice și sectare îi amenință viitorul.
Dar Pakistan mai are o mare problemă. Armata a căpătat o putere uriașă. De la probleme militare și strategice și-a extins preocupările spre economie, imperiul său comercial fiind evaluat la peste 100 de miliarde de dolari. Rolul său dominator face ca guvernele civile să fie din ce în ce mai slabe. Fostul prim-ministru pakistanez Nawaz Sharif a sintetizat întreaga problemă în cuvinte bine alese: armata a progresat de la a fi un „stat în cadrul unui stat” la a deveni un „stat deasupra statului”.

De altfel, armata pakistaneză este cea care a crescut grupurile teroriste și folosește terorismul ca instrument al politicii de stat împotriva Indiei. În mod ironic, SUA a fost principal sponsor al Pakistanului. Generalul Hamid Gul, un fost șef al agenției militare de spionaj a Pakistanului, s-a lăudat odată că, atunci când va fi scrisă istoria, se va consemna că „ISI (Inter-Services Intelligence- principala agenție de informații din Pakistan) a învins America datorită ajutorului Americii”. Previziunea s-a adeverit când Kabulul a căzut în mâinile talibanilor pe 15 august.

China a repurtat o victorie uriașă fără să tragă un foc

Având în vedere poziția strategică a Afganistanului la intersecția dintre Asia Centrală, de Sud și de Sud-Vest, nu este surprinzător faptul că cea mai mare consecință geopolitică a catastrofei umanitare și de securitate din Afganistan este resimțită în regiunea care se extinde din Rusia și China până în Orientul Mijlociu. Vidul deschis de retragerea umilitoare a Americii a oferit un spațiu strategic mai mare pentru o China din ce în ce mai îndrăzneață, în special când vine vorba să-și extindă amprenta strategică.
China, cu legăturile sale de lungă durată cu talibanii, inclusiv prin furnizarea de arme cu ajutorul Pakistanul, a marcat o victorie și poate acum prezenta SUA ca pe o putere în declin. Mai mult, chinezii încearcă să speculeze că abandonarea guvernului afgan demonstrează că americanii sunt un partener nesigur pentru orice țară. După căderea Kabulului, China a averizat Taiwanul prin media de stat că SUA vor abandona insula în fața unei invazii chineze.

Victoria talibanilor în Afganistan ajută China și în alte moduri. Având în vedere că Pakistanul este un client chinez, înfrângerea SUA deschide calea Chinei pentru o incursiune strategică în această țară, Iar avantajele sunt uriașe. Afganistanul are bogății minerale substanțiale și se află între Iran și centura Pakistan-India. China a încercat să se insinueze în țară oferind talibanilor cele două lucruri de care aceștia au o nevoie disperată: recunoaștere internațională și ajutor economic. De altfel, Beijingul este cel care a cerut SUA să deblocheze activele financiare ale Afganistanului.

India, prinsă între ciocan și nicovală

Ponoasele dezastrului produs de retragerea Americii din Afganistan le trage India, a cărei securitate e pusă în primejdie de coaliția Pakistan-China-talibani. India, unul dintre cei mai mari sponsori ai Afganistanului în perioada guvernelor sprijinite de americani, a avut o prezență masivă în acestă țară, dar diplomații și civilii săi au fost printre primii care au fugit.

De anul trecut, India e implicată în confruntări militare cu China de-a lungul lungii lor granițe din Himalaya. Acum, când se confruntă cu o amenințare teroristă la granițele sale de vest, India va avea mario greutăți să contracareze expansionismul Chinei.

Din 1996 până în 2001, când talibanii s-au aflat prima dată la putere, ei au permis Pakistanului să folosească teritoriul afgan pentru a antrena teroriștii care pregăteau atacuri împotriva Indiei. Revenirea lor la putere deschide astfel un nou front terorist pentru India, care ar putea fi forțată să-și mute centrul preocupărilor de la intensificarea conflictului militar cu China din Himalaya. Mai simplu spus, căderea Afganistanului va întări probabil axa anti-India dintre sponsorul talibanilor, Pakistan, și principalul patron al Pakistanului, China.

O gură de oxigen pentru terorismul islamist

India nu e singura care suferă. Victoria talibanilor asupra principalei puteri mondiale dă aripi islamului radical, cu implicații de securitate grave chiar și pentru țările occidentale. Talibanii, la rândul lor, transformă Afganistanul într-un stat narco-terorist. Potrivit unui raport recent al Consiliului de Securitate al ONU, producția și traficul de droguri pe bază de mac și sintetice rămân „cea mai mare sursă unică de venit a talibanilor”, contribuind „în mod semnificativ la provocările legate de narcotice cu care se confruntă comunitatea internațională mai largă”.

Mai mult, „Emiratul islamic” al talibanilor va atrage ca un magnet islamiștii violenți din întreaga lume. Guvernul regimului taliban cuprinde nume grele ale terorismului internațional, dar și traficanți de droguri cu notorietate în întreaga lume. Războiul global împotriva terorii condus de SUA, care era deja slăbit înainte ca Biden să preia mandatul, s-ar putea să nu-și revină niciodată, scrie Brahma Chellaney pe site-ul Inside Over.

 

.

Registration

Aici iti poti reseta parola