Anul trecut peste 800.000 de turiști au ales să viziteze terasele care înconjoară templul lui Bab de pe muntele Carmel din orașul israelian Haifa. Arhitectul lor a fost iranianul Fariborz Sahba, care a început faza de proiectare în 1987.
Grădinile au fost deschise pentru prima dată publicului în 2001 și se întind pe aproape un kilometru de la baza muntelui până la cea mai înaltă terasă (225m), pe o suprafață de 200.000 de metri pătrați.
Grădinile respectă o simetrie perfectă și folosesc unele elemente din grădinile persane din Shiraz, Iran, și din grădinile Nishat Bagh din Kashmir, India.
Grădinile din Haifa, ca și cele din Akko (Acre) se află astăzi în Patromoniul Cultural Unesco.
Profetul Bab
În grădini sunt înmormântați câțiva dintre membrii familiei sfinte Baha’i . Chiar dacă grădinile sunt relativ recente, istoria din spatele lor datează din secolul al XIX-lea.
Conform site-ului oficial, religia monoteistă Baha’i datează de aproximativ 150 de ani și este practicată astăzi de peste 5 milioane de oameni din toate colțurile lumii.
De notat că însăşi Regina Maria a României a fost sedusă de cultul Baha’i.
Profetul Bab s-a născut în Shiraz, Iran, în 1819 sub numele de Siyyid Ali-Muhammad.
La vârsta de 24 de ani s-a autodeclarat profet și mesager al lui Dumnezeu, într-o perioadă tumultuoasă cu mari așteptări mesianice în Iran.
A contestat modul de gândire al oamenilor și a avansat teorii ale modernizării prin interzicerea violenței și a războiului sfânt (jihad), dar și prin recunoașterea egalității de gen și prin încurajarea științei și a educației. A decretat o epocă de pace și justiție promisă de toate religiile.
18 discipoli
A avut 18 discipoli, dintre care o femeie, care l-au urmat din diferite colțuri.
În câțiva ani, sute de mii de oameni au început să îl urmeze, fiind atrași de mesajele sale pacifiste.
Succesul său a început să deranjeze clericii, care l-au declarat un eretic și au instigat la un val de persecuții în urma căruia mii de adepți au fost torturați și uciși.
Profetul a fost arestat și izolat în celula unei cetăți.
La 10 iulie 1850 a fost executat în piața centrală din orașul iranian Tabriz.
A fost legat de un zid și împușcat de 250 de soldați înșirați pe trei rânduri, eveniment raportat și de presa din vest.
Corpul neînsuflețit a fost scos pe ascuns din oraș și lăsat să putrezească, astfel încât să nu devina loc de pelerinaj pentru adepții săi.
Însă aceștia i-au urmărit pe soldați și au reușit să fure osemintele pe care le-au ascuns timp de 50 de ani în diferite locuri.
În final, osemintele au ajuns în Țara Sfântă, unde au fost înmormântate într-o structură simple de piatră pe muntele Carmel din Haifa.
Modernizarea templului cu cupolă de aur în care sunt osemintele sale și frumusețea grădinilor au fost un răspuns la suferința și injustețea de care a avut el parte de-a lungul vieții.
Profetul-fondator Baha’u’llah
Unul dintre cei mai importanți urmași ai profetului a fost Mirza Hussein Ali (1817-1892), cunoscut ulterior drept Baha’u’llah, membru al unei familii de nobili iranieni din provincia Nur.
Era fiul unui minister, astfel că decizia sa de a-l urma pe profet a reprezentat un scandal uriaș. A fost arestat și torturat.
El și familia sa au fost obligați să renunțe la toată averea și să părăsească țara, ceea ce s-a și întâmplat în 1853. Li s-a interzis să mai revină vreodată.
A stat zece ani în Bagdad, dintre care doi ascuns în munții din Kurdistan, după care a fost exilat la Istanbul.
Îngrijorați că se autoproclamase noul lider al mișcării și câștiga tot mai mulți adepti, otomanii l-au exilat la Edirne. În 1868, Sultanul a decis să-l exileze la Akko (Acre) la acea vreme cel mai îndepărtat punct al Imperiului Otoman, unde erau trimiși toți cei indezirabili.
Chiar daca initial a fost primit cu ostilitate, oamenii din Akko au început să-l respecte. A fost închis timp de nouă ani în cetate, apoi i s-a interzis să părăsească zidurile orașului vechi. Eliberat, el a ales sa trăiască în partea de nord a orașului. Din donațiile adepților săi, a reușit să ridice un conac și să trăiască ultimii 12 ani într-un relativ confort.
A murit la 29 mai 1892, la vârsta de 75 de ani și a fost îngropat în grădinile Baha’i din Akko, osemintele sale aflându-se în templul Baha’u’llah.
În momentul rugăciunii, adepții mișcării își întorc fața întotdeauna în direcția în care se află acest templu.
Înainte de moarte, el și-a desemnat fiul cel mare ca succesor la conducerea curentului, misiunea sa fiind de a proteja comunitatea de eventuale disensiuni și dispute care ar putea duce la o schismă.
Baha’u’llah a fost tot timpul convins că exilarea sa de liderii din Iran și Turcia în Țara Sfântă a fost o cale a destinului ales de divinitate.
Spre finalul vieții, în timpul unei plimbări prin Haifa, el a decis ca osemintele profetului să fie aduse din Iran și să fie reînhumate într-un templu pe muntele Carmel.
O altă decizie importantă impusă adepților săi a fost să nu răspândească învățămintele sale în Țara Sfântă.
În timpul mandatului lui Shogi Effendi în fruntea mișcării Baha’i (1921-1952), adepților din Țara Sfântă li s-a recomandat să plece în exil și să se stabilească altundeva.
Astăzi singurii membri ai comunității Baha’i care se află in Israel sunt aproximativ 650 de voluntari străini care se ocupă temporar de îngrijirea grădinilor din Haifa și Akko.
Lucrările de mentenanță în cele două grădini sunt suportate de membrii comunității prin donații din întreaga lume. Nu se acceptă donații din partea instituțiilor statului sau a persoanelor care nu fac parte din comunitate.
Ce se află sub grădinile Baha’i?
Rolul grădinilor este de a-i pregăti într-o oază de liniște, într-un mediu frumos și relaxant pe adepți pentru vizitarea templelor în care se află îngropați principalii conducători ai curentului. 450 de plante cresc în grădinile Baha’i, toate alese astfel încât să supraviețuiască climei locale.
De la baza grădinii din Haifa până la ultima terasă sunt 1700 de trepte. Pentru adepți, ambele grădini și temple au importanță aproape egală fiindcă în cea din Haifa este înmormântat profetul-prevestitor Bab care a anunțat sosirea profetului-fondator Baha’u’llah, cel înmormântat la Akko.
Sub grădinile suspendate din Haifa se află clădiri administrative, parcare subterană, pasaje subterane pentru oameni pentru a ajunge dintr-o clădire în alta și un adăpost antibombardament, obligatoriu prin lege din partea statului israelian.
Orice sprijin din partea autorităților locale și naționale a fost refuzat, comunitatea Baha’i cumpărând partea de munte parcelă cu parcelă.
Curentul Baha’i este condus astăzi de Camera Universală de Justiție, un for compus din nouă membri aleși de consiliile naționale pentru mandate de cinci ani. Religia are adepți în 206 state suverane și nesuverane, cea mai mare comunitate fiind înregistrată în India.
În curentul Bahai anul are 19 luni a câte 19 zile, înainte de ultima lună anului se mai adaugă 4 sau 5 zile. Curentul interzice consumul de alcool și de substanțe halucinogene.
Orar și recomandări
Grădinile din Haifa pot fi vizitate zilnic în intervalul 9.00-17.00. Complexul este format din trei grădini oarecum separate. Grădinile inferioare din Piața German Colony Plaza până la Templul lui Bab, apoi grădinile aflate la nivelul templului, iar în partea de sus există o grădină separată.
Trebuie să rețineți ca este vorba de grădini private, iar organizatorii pot sista vizitarea în orice moment, în special în condiții meteorologice nefavorabile. Grădinile la nivelul templului sunt deschise doar între 9.00 și 12.00, dar se așteaptă întotdeauna până la plecarea ultimului turist.
Grădinile sunt închise la 21 martie – Anul Nou în religia Baha’i, 21 aprilie, 29 aprilie și 2 mai, zilele festivalului Ridvan, care marchează perioada petrecută de Baha’u’llah în Grădinile Ridvan din Bagdad în 1863.
24 mai – ziua când Bab a anunțat misiunea sa profetică primului său discipol, 29 mai moartea lui Baha’u’llah în 1892, 10 iulie – moartea lui Bab, 29 și 30 octombrie – zilele de naștere ale lui Bab și Baha’u’llah.
Vizitarea grădinilor și a templului este gratuită. Partea superioară a grădinilor poate fi vizitată doar în cadrul unui tur cu ghid. Turul panoramic începe din zona terasei panoramice (45 Yefe Nof ) și durează 50 de minute.
Tururile în limba engleză au loc de joi până marți la ora 10.00, 12.00 și 15.00. Dacă nu nimeriți aceste ore, puteți opta pentru un tur în rusă de la ora 10.30, ebraică sau arabă de la 11.30 și 13.30.
Sâmbătă se organizează și un tur special în engleză la ora 14.00. Turul se încheie la intrarea principală în grădina centrală în care se află templul (strada Hatzionut).
Grădinile din Akko se află pe teren drept și pot fi vizitate zilnic între 9.00 și 16.00. Grădinile interioare unde se afla și templul principal pot fi vizitate doar de vineri până luni între 9.00 și 12.00. Intrarea este gratuită.
De curând s-au lansat tururi cu ghid sâmbătă de la 10.00 și 12.30.
Turul este gratuit, fără preînregistare și durează 75 de minute. Cei interesați sunt rugați să ajungă la intrarea principală cu 15 minute înainte de startul turului.
Fotografierea este permisă și în grădinile din Haifa și în Akko, însă este interzisă în templu. Este de asemenea interzis consumul de mâncare și băuturi în grădini, ca și fumatul și gumele de mestecat. (o sticlă de apă este permisă).
În ceea ce privește codul vestimentar, vizitatorii sunt rugați să poarte pantaloni măcar până la genunchi și tricouri care le acoperă umerii.
Cum ajung la Grădinile Baha’i
Primul pas este achiziționarea unui card de călătorie Rav Kav. Apoi din oricare dintre gările din Tel Aviv sau unele supermarketuri (în cazul în care nu știați în Haifa) puteți să încărcați cardul cu un abonament de o zi pentru regiunile Tel Aviv și Haifa, care costă 40 NIS (10.40 euro) și acoperă utilizarea tuturor mijloacelor de transport public din Tel Aviv și Haifa, inclusiv Akko (Acre).
Din gările Ha’Hagana sau Hashalom, la fiecare 30 de minute este un tren în direcția Haifa.
Coborâți după 65-70 de minute în stația Haifa Bat Galim.
De aici, luați autobuzul 136 (nu circulă sâmbăta) spre grădinile Baha’i, circulă la fiecare 15 minute și vă oferă posibilitatea să coborâți în toate cele trei puncte esențiale: atât la baza muntelui, cât și la grădinile centrale în care se află templul (stația Bahai Gardens/ HaTsiyonut), sau la terasa panoramică (stația HaNassi/Iris).
Din Haifa circulă trenuri la fiecare 30 de minute spre Akko (Acre), de unde autobuzele 60 și 271 vă aduc la Baha’i Gardens în doar 10 minute (stația Bustan HaGalil Intersection).
Dacă tot ați ajuns în Akko, nu ratați orașul vechi încărcat cu istorie de peste două milenii.
CREDIT FOTO: Istvan Deak, Marina Constantinoiu