Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Descoperirea primului vaccin împotriva variolei. „Și-a infectat în mod deliberat fiica”
Articole online

Descoperirea primului vaccin împotriva variolei. „Și-a infectat în mod deliberat fiica”

O metodă folosită de greci

Dacă Wortley Montagu nu și-ar fi infectat fiica, posibil să nu fi fost găsit prea curând un remediu pentru variolă. Aflase despre această practică în Turcia, unde soțul ei lucrase ca ambasador din partea Marii Britanii. „Când a ajuns acolo, a mers la băile turcești și a văzut femei fără urme de variolă pe piele. A fost un strigăt de trezire.”

În Turcia secolului al XVIII-lea, infectarea era o practică obișnuită, realizată de femeile de origine greacă și armene. Cât timp era acolo, a făcut acest test pe fiul ei, fiica fiind prea mică la acea dată. Familia s-a întors înapoi în Anglia, unde femeia a fost întâmpinată cu suspiciuni din partea personalului medical. În 1721, un focar de variolă a făcut-o să îi aplice același tratament și fiicei sale.

În scurt timp, tânăra Mary devenise celebră. „Știrile au ajuns la prințesa Caroline, care era atunci prințesa Țării Galilor. Ea a preluat metoda, copiii din familia regală fiind și ei infectați. S-a răspândit vestea că este un lucru care trebuie făcut”.

Uneori, oamenii au murit din cauza acestei proceduri, deoarece doza administrată era prea mare. În Turcia, oamenii știau că trebuie să se izoleze după ce au fost infectați, însă în Anglia procesul a decurs diferit, medicii lăsând pacienții să se plimbe în timp ce erau infectați, răspândind astfel involuntar boala. Atunci când au apărut controversele, tânăra Mary își amintește că oamenii se comportau foarte urât cu ea, fiind respinsă de familiile aristocrate care nu doreau să fie infectați. 

Uitată de istorie

Când Edward Jenner a inventat vaccinul împotriva variolei în 1796, luând lichid dintr-un vaccin împotriva variolei și punându-l pe o rană deschisă, el s-a bazat pe descoperirea lui Wortley Montagu. În copilărie, Jenner fusese el însuși infectat de către medicii care urmau practicile lui Montagu.

Astfel, Jenner descoperise o modalitate mult mai sigură de a oferi imunitate. Cu toate acestea, creditat ca descoperitor al primului vaccin a fost Louis Pasteur.  „Adesea, în canonul istoriei științei, femeile sunt trecute cu vederea. Ea este una dintre acele femei”, a spus Jo Willett, autorul biografiei lui Wortley Montagu.

Registration

Aici iti poti reseta parola