Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Descoperirea incredibilă a unor „săgeți” Avrows de pe vremea Războiului Rece pe fundul lacului Ontario
Articole online

Descoperirea incredibilă a unor „săgeți” Avrows de pe vremea Războiului Rece pe fundul lacului Ontario

Avro Canada's CF-105 Arrow2

Descoperirea incredibilă a unor „săgeți” Avrows de pe vremea Războiului Rece pe fundul lacului Ontario

Interceptorul cu reacție din epoca Războiului Rece a fost proiectat pentru a combate amenințarea bombardierelor sovietice, dar a fost în cele din urmă abandonat după ce bugetul său a crescut la peste 1 miliard de dolari canadieni. Deși se știu puține lucruri despre Avro Arrow, în comparație cu alte aeronave din acea perioadă, o descoperire din 2017 pe fundul lacului Ontario a aruncat o nouă lumină asupra acestui proiect inovator.

Avro Arrow a fost cea mai importantă inovație aviatică a Canadei

Arvo Arrow a fost un interceptor supersonic cu reacție construit în anii 1950 de Avro Canada. Produs al Războiului Rece, Arrow a fost dezvoltat ca răspuns la îngrijorarea tot mai mare că bombardierele sovietice ar putea ataca America de Nord zburând prin Arctica canadiană. A fost construit pentru a servi ca interceptor nuclear care putea zbura mai sus și mai repede decât alte aeronave din clasa sa.

Mai mulți producători au refuzat ofertele de a construi Arrow, deoarece acesta avea cerințe foarte specifice, dar Avro Canada a decis să profite de forța de muncă foarte calificată din aviație a țării pentru a transforma imposibilul în realitate.

Proiectul a fost o întreprindere uriașă care a dat naștere celei mai inovatoare tehnologii aviatice pe care a văzut-o lumea. Arrow era o bestie, cântărind aproape 22.000 de kilograme când era gol și având o anvergură a aripilor de 15 metri. De asemenea, a intrat în istorie prin faptul că avea primul sistem computerizat de control al zborului și de armament din lume și putea călători cu o viteză de aproape două ori mai mare decât cea a sunetului.

Proiectul a fost în cele din urmă abandonat

Procesul de testare pentru Avro Arrow a fost unul amplu, bazându-se în mare măsură pe testele în tuneluri de vânt și pe experimente pe modele mai mici. Nouă dintre acestea aveau o optime din dimensiunea avionului real și au fost lansate cu ajutorul unor rachete deasupra lacului Ontario, unde multe dintre ele încă se odihnesc sub valuri.

Avro Arrow a fost prezentat în 1957, iar primul său zbor istoric, un an mai târziu, a doborât nu doar unul, ci patru recorduri de viteză. Din păcate, cariera acestui avion de înaltă tehnologie a fost întreruptă atunci când premierul canadian John Diefenbaker a tăiat fondurile pentru o serie de programe federale. Cu un preț de 1,1 miliarde de dolari canadieni, Arrow a fost cu siguranță costisitor pentru o țară cu o populație mică și o armată mai puțin extinsă.

Sfârșitul proiectului Avro Arrow a lăsat peste 14.500 de muncitori fără loc de muncă. Toate materialele aferente au fost distruse, în timp ce cele nouă machete de aeronave la scară au fost lăsate pe fundul lacului Ontario.

Căutarea unui (Avro) Arrow într-un car cu fân

În 2017, a fost lansată o nouă inițiativă de recuperare a avioanelor Avrows scufundate în Lacul Ontario, ca parte a celebrării aniversării a 150 de ani de existență a Canadei. OSISKO Mining Inc. conduce proiectul cu sprijinul OEX Recovery Group Inc. care a folosit un sonar pentru a localiza locurile de odihnă subacvatice ale machetelor de aeronave. Proiectul este sprijinit de Muzeul Aviației din Canada, de Forțele Aeriene Regale Canadiene și de Institutul Canadian de Conservare.

„Unul dintre lucrurile pe care nu încercăm să le facem cu acest program este să rescriem istoria a ceea ce s-a întâmplat cu programul Arvo”, a declarat președintele și directorul general al OSISKO, John Burzynski, pentru CTV News. „Aceasta este pur și simplu o căutare – și, în mod ideal, o recuperare”.

De asemenea, el speră ca proiectul să pună în lumină munca incredibilă a nenumăraților oameni care și-au pierdut locurile de muncă atunci când programul a fost anulat.

Găsirea Săgeților scufundate nu a fost o sarcină simplă. Inițial lansate de la baza Royal Canadian Air Force din Point Petre, în comitatul Prince Edward, zona lacului Ontario era „plină de ținte”, potrivit lui Dave Shea de la Kraken Robotics.

În iulie 2017, s-a anunțat că una dintre Săgețile Avrows scufundate a fost descoperită pe fundul lacului Ontario, în apropiere de orașul Kingston – nu departe de locul în care au fost lansate inițial. În vara următoare, a fost recuperată și scoasă la suprafață pentru prima dată în peste 60 de ani.

De atunci, alte patru Arrows au fost localizate.

Avro Canada's CF-105 Arrow

Registration

Aici iti poti reseta parola