Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Descoperirea care a șocat pe toată lumea. Un dinozaur de 100 milioane de ani a fost găsit intact
Articole online

Descoperirea care a șocat pe toată lumea. Un dinozaur de 100 milioane de ani a fost găsit intact

O descoperire accidentală

Ceea ce este și mai interesant este că descoperirea nici măcar nu a fost făcută de arheologi, ci de un miner. Cadavrul dinozaurului are o lungime de 5,5 metri și a fost găsit în Mina Suncor Millennium din Alberta.

Pe baza analizei făcute de paleontologi în stomacul dinozaurului, aceștia au confirmat că era un Nodosaurus, un verișor apropiat al Ankylosaurus. Pentru a studia ultima masă a nodosaurului, cercetătorii au făcut diapozitive din câteva bucăți de stomacul acestuia, descoperind că frunzele reprezentau aproape 88% din materialul vegetal, iar mai puțin de 7% cuprindeau tulpini și lemn.

Descoperirea poate că a fost ușoară, dar recuperarea fosilei a fost destul de dificilă. După descoperire, minerii au găsit doar capul fără a continua să caute și corpul din frica de a nu distruge fosila. Timp de șase ani, o echipă a folosit toate mijloacele pentru a extrage dinozaurul.

Deși descoperirea a fost făcută în 2011, ea a fost prezentată abia în 2017 publicului. Numele complet al acestei fosile este Nodosaurus Borelopelta Markmichelli, iar acest lucru se datorează faptului că Mark Michelli a fost cel care a lucrat cel mai mult timp pentru a recupera această piesă.

Procesul de mumificare

Orice fel de organism trebuie să se descompună odată cu trecerea timpului, dar cu acest dinozaur s-a întâmplat ceva destul de interesant. Un fel de proces natural de mumificare ar fi avut loc în urmă cu milioane de ani, iar fosila a fost o reprezentare a modului în care a fost efectuat acest proces.

Procesul a inclus cinci etape: dezarticularea, dispersarea, acumularea, fosilizarea și alterarea mecanică. Modul în care experții cred că acest dinozaur s-a păstrat este că a murit lângă coasta care se întindea de la Golful Mexic până în Oceanul Arctic.

Dinozaurul a murit înecat sau lângă coastă și a fost luat de apă, plutind cel mai probabil, iar datorită căldurii, corpul s-ar fi descompus și s-a umplut cu gaz. După ce a avut loc efectul de balonare, cadavrul ar fi explodat și s-ar fi scufundat. După milioane de ani, cadavrul a început procesul de mumificare naturală și astfel a rămas intact până când a fost descoperit.

Registration

Aici iti poti reseta parola