Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Descoperirea care a șocat pe toată lumea. Un dinozaur de 100 milioane de ani a fost găsit intact
Articole online

Descoperirea care a șocat pe toată lumea. Un dinozaur de 100 milioane de ani a fost găsit intact

De obicei, când citești despre o descoperire arheologică, te aștepți să vezi oasele unui dinozaur, dar nu și cadavrul intact. Paleontologii erau siguri că nu vor vedea niciodată dinozauri în condiții atât de bune și totuși această descoperire a devenit cea mai mare surpriză din ultimii 150 de ani.

O descoperire accidentală

Ceea ce este și mai interesant este că descoperirea nici măcar nu a fost făcută de arheologi, ci de un miner. Cadavrul dinozaurului are o lungime de 5,5 metri și a fost găsit în Mina Suncor Millennium din Alberta.

Pe baza analizei făcute de paleontologi în stomacul dinozaurului, aceștia au confirmat că era un Nodosaurus, un verișor apropiat al Ankylosaurus. Pentru a studia ultima masă a nodosaurului, cercetătorii au făcut diapozitive din câteva bucăți de stomacul acestuia, descoperind că frunzele reprezentau aproape 88% din materialul vegetal, iar mai puțin de 7% cuprindeau tulpini și lemn.

Descoperirea poate că a fost ușoară, dar recuperarea fosilei a fost destul de dificilă. După descoperire, minerii au găsit doar capul fără a continua să caute și corpul din frica de a nu distruge fosila. Timp de șase ani, o echipă a folosit toate mijloacele pentru a extrage dinozaurul.

Deși descoperirea a fost făcută în 2011, ea a fost prezentată abia în 2017 publicului. Numele complet al acestei fosile este Nodosaurus Borelopelta Markmichelli, iar acest lucru se datorează faptului că Mark Michelli a fost cel care a lucrat cel mai mult timp pentru a recupera această piesă.

Procesul de mumificare

Orice fel de organism trebuie să se descompună odată cu trecerea timpului, dar cu acest dinozaur s-a întâmplat ceva destul de interesant. Un fel de proces natural de mumificare ar fi avut loc în urmă cu milioane de ani, iar fosila a fost o reprezentare a modului în care a fost efectuat acest proces.

Procesul a inclus cinci etape: dezarticularea, dispersarea, acumularea, fosilizarea și alterarea mecanică. Modul în care experții cred că acest dinozaur s-a păstrat este că a murit lângă coasta care se întindea de la Golful Mexic până în Oceanul Arctic.

Dinozaurul a murit înecat sau lângă coastă și a fost luat de apă, plutind cel mai probabil, iar datorită căldurii, corpul s-ar fi descompus și s-a umplut cu gaz. După ce a avut loc efectul de balonare, cadavrul ar fi explodat și s-ar fi scufundat. După milioane de ani, cadavrul a început procesul de mumificare naturală și astfel a rămas intact până când a fost descoperit.

Registration

Aici iti poti reseta parola