Rănile suferite de soldați
Oasele carbonizate au fost găsite în interiorul ruinelor Castelului St. Louis din Sidon, Liban. Radiocarbonul sugerează că s-au numărat printre numeroșii europeni care, între secolele al XI-lea și al XIII-lea, au fost încurajați de preoți și conducătorii statelor să lupte pentru a recuceri Țara Sfântă.
„Când am descoperit rănile pe oasele pe care le-am excavat, am știut că am descoperit ceva cu totul special”, a declarat Richard Mikulski, arheolog la Universitatea Bournemouth din Marea Britanie, care a excavat și analizat rămășițele.
Arheologii au analizat ADN-ul din dinții bărbaților pentru a confirma dacă unii s-au născut în Europa. Cruciații au capturat pentru prima dată Castelul St. Louis imediat după prima cruciadă din 1110. Invadatorii au păstrat Sidon, un port strategic, timp de mai bine de un secol, însă înregistrările istorice au arătat că acest castel a fost atacat și distrus de două ori, în 1253 de mameluci și în 1260 de mongoli.
Cercetătorii au sesizat că soldații au murit în timpul uneia dintre aceste bătălii, prin mijloace brutale precum lovirea cu săbii și topoare. Soldații aveau mai multe răni pe spate, sugerând că mulți dintre ei au fost atacați fără să se aștepte, posibil în timp ce fugeau. O serie de rămășite ale bărbaților prezintă răni făcute de lamă la ceafă, semn că ar fi putut fi capturați vii, iar apoi decapitați.
Incendierea oaselor sugerează că cineva a încercat să ardă trupurile bărbaților după moartea lor brutală, cadavrele fiind lăsate să putrezească pe câmpul de luptă. Ulterior, cadavrele au fost aruncate într-o groapă comună, posibil să se fi întâmplat în urma unei intervenții regale. O cataramă a unei centuri a indicat faptul că soldații erau franci care proveneau dintr-o regiune care cuprindea Belgia și Franța modernă. Originea și data la care au fost uciși au sugerat că soldații ar fi putut fi îngropați de regele Ludovic al IX-lea al Franței.
Cine i-a îngropat pe soldați ?
„Înregistrările istorice ne spun că regele Ludovic al IX-lea al Franței era în Țara Sfântă în momentul atacului asupra Sidonului în 1253”, a declarat Piers Mitchell, un antropolog de la Universitatea din Cambridge. „S-a dus în oraș după bătălie și a ajutat personal la îngroparea cadavrelor în mormintele comune.”
Regele francez, unul dintre cei mai cunoscuți conducători ai vremii sale, care a fost mai târziu canonizat ca sfânt, a condus două invazii în Țara Sfântă, după ce s-a jurat că va prelua teritoriul dacă i se va acorda asistență divină în recuperarea după malarie. Legenda spune că regele a murit în 1270 din cauza ciumei, în timp ce conducea a opta cruciadă, însă o analiză mai recentă a arătat că a murit de scorbut.
Este foarte posibil ca arheologii să nu reușească să descopere niciodată cine a ucis și cine a îngropat soldații în Sidon, chiar dacă mormintele acestora oferă o altă perspectivă asupra perioadelor dure din istoria omenirii.
„Mii de oameni au murit în timpul cruciadelor, însă este foarte rar pentru arheologi să găsească soldați uciși în aceste bătălii”, a spus Mitchell. „ Rănile care le-au acoperit corpurile ne permit să înțelegem realitatea războiului medieval”.