Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Un os de dinozaur vechi de 103 milioane de ani a fost descoperit de un amator
Articole online

Un os de dinozaur vechi de 103 milioane de ani a fost descoperit de un amator

Fosila a fost descoperită într-un proiect de excavare sponsorizat de Universitatea din Oregon, potrivit The Register-Guard.

Paleontologul amator Greg Carr a condus o echipă de cercetători pe terenuri supravegheate de Biroul de administrare a terenurilor, la patru mile în afara Mitchell, Oregon, la jumătatea lunii iunie.

Carr a declarat presei că un membru al familiei unui cercetător care a vizitat site-ul a făcut de fapt descoperirea. Femeia a găsit o vertebră intactă, în ciuda faptului că nu a mai căutat niciodată în mod profesional fosile.

„Am pus-o să mute niște gunoi” a spus Carr.

„Și în timp ce ea a descărcat lopata într-o găleată, acest os iese afară. A fost pur și simplu grozav”.

Profesorul Universității din Oregon, Dr. Gregory Retallack, a vorbit cu Newsweek despre vertebra descoperită, despre care a remarcat că aparține familiei de dinozauri ornitopode.

„Avem acum aproximativ o duzină de oase, bucăți. Nimic mare… dar unele dintre ele sunt destul de bine formate și par a fi os de dinozaur..

Aveam nevoie de un dinte pentru a identifica dinozaurul exact, deoarece speciile sunt definite în principal de dinți”, a menționat el. „Dar am găsit mai mult os, ceea ce este destul de remarcabil”.

Femeia care a găsit osul, Christine Broz, spus pentru postul local de știri: „Ni s-a cerut să curățăm acest domeniu de lângă locul în care găsiseră alte lucruri. Și am văzut ceva care arăta diferit de toate celelalte roci, iar textura părea diferită, iar forma părea simetrică.

A fost surprinzător și nu am înțeles cu adevărat impactul acestuia la început. Și au tot spus că aceasta este o descoperire foarte mare. Au fost foarte încântați să găsească acest lucru”.

Dinozaur ornitopod

Specimenul este considerat a fi un os de picior dintr-un dinozaur ornitopod.

Acești erbivori au trăit în perioada triasică târzie până în perioada cretacică târzie – între 229 milioane și 65,5 milioane de ani în urmă – când Tyrannosaurus rex a cutreierat Pământul.

Au cântărit până la o tonă și au avut o lungime de peste 20 de picioare, potrivit Brittanica.

Aceasta este cea mai recentă descoperire a unui os de dinozaur în Oregon. În aceeași zonă, în 2014, Retallack a recuperat prima fosilă de dinozaur cunoscută din stat.

Cum ambele oase au fost descoperite în apropierea zonei Mitchell, Oregon și determinate că aparțin unui ornitopod, Retallack nu crede că descoperirile lui și ale lui Carr provin din același dinozaur.

„Nu există niciun motiv să bănuim că este același dinozaur”, a declarat Retallack.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola