Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Descoperire inedită între zidurile Cazinoului din Constanța! Biletul lăsat de un deținut politic din perioada comunistă
Articole online

Descoperire inedită între zidurile Cazinoului din Constanța! Biletul lăsat de un deținut politic din perioada comunistă

bilet

Descoperire inedită între zidurile Cazinoului din Constanța! Biletul lăsat de un deținut politic din perioada comunistă

La începutul anului 2020, Compania Națională de Investiții a anunțat public demararea unor lucrări de consolidare și reabilitare a clădirii Cazinoului din Constanta, proiect care va costa peste 56,6 milioane de lei si va trebui finalizat în 27 de luni conform contractului.

Primarul orașului Vergil Chițac a făcut anunțul marți dimineața:

„Un nou mesaj cu mare încărcătură istorică şi emoţională a fost descoperit zilele acestea în zidurile Cazinoului. Este vorba despre biletul redactat în limba germană al unui deţinut politic din Sibiu. Cazinoul Constanţa a fost renovat la începutul anilor 1950 cu ajutorul deţinuţilor politici. De aici şi aceste mărturii cutremurătoare ascunse în zidurile clădirii”, a relatat primarul Vergil Chiţac.

Drama prizonierului

Edilul a prezentat și traducerea biletului descoperit prin intermediul unei postări pe o rețea de socializare.

„Iubite prieten ce vei găsi aceste rânduri, Dumnezeu să te binecuvânteze. Sunt aici ca deținut politic din 1951, 16 Vll (iulie), până (acum) 1952, V (mai), fiind zidar și dulgher la muncă. Am fost condamnat la 9 ani și de la 10 a l-a (ianuarie) 1949 viața mea este în mâinile Domnului, căci liber nu voi fi prea curând. Dar Dumnezeu este milostiv. Cu salutări, Marton Iulius, domiciliat la Heltau-Cisnădie, lângă Hermannstadt-Sibiu.”

”În fața unor astfel de momente, nu-și au rostul foarte multe cuvinte. Data viitoare când trecem prin fața Cazinoului, să nu uităm de Marton Iulius și de frații lui de suferință”, a mai scris Vergil Chițac pe Facebook.

Conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in România, în timpul regimului comunist, în România au existat 44 de penitenciare principale şi 72 de lagăre de muncă forţată destinate deţinuţilor politici în care au pătimit peste 3 milioane de români dintre care 800.000 de oameni au murit. Ele se aflau sub coordonarea Direcţiei Generale a Penitenciarelor (cu toate modificările de titulatură pe care le-a cunoscut de-a lungul vremii).

Documentul nu este singurul de acest fel!

După cum era prezentat într-un alt articol Evenimentul Istoric din anul 2020, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) urma să înceapă un proiect amplu pentru recuperarea memoriei foștilor deținuți politic care au participat la reabilitarea Cazinoului din Constanța la începutul anilor 1950:

„După 70 de ani, un bilet semnat de 16 deținuți politic a fost găsit în luna mai a acestui an în zidurile edificiului, în timpul lucrărilor de reabilitare. Bucata de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment este datată 31 decembrie 1951, atunci când autoritățile comuniste reabilitau monumentul de pe faleza orașului, distrus în urma bombardamentelor din cel de-Al Doilea Război Mondial,” era prezentat la acel moment pe site.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola