Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Nu te vom uita, nea Ionică! La moartea lui Ion Baurceanu, deținut politic timp de 12 ani în temnițele comuniste
Articole online

Nu te vom uita, nea Ionică! La moartea lui Ion Baurceanu, deținut politic timp de 12 ani în temnițele comuniste

În romanul Gherla, Paul Goma scrie că un plutonier îi spune ofițerului său în timpul bătăilor: „Nu mai dați în Baurceanu, degeaba dați în el, ăsta e mai tare ca un câine, ăsta nu dă un scuipat pe viață!”.

Ion Baurceanu, „Nea Ionică”, fost deținut politic timp de 12 ani și, a trecut la cele veșnice sâmbătă dimineață, răpus de o pneumonie după ce învinsese COVID-19 și terorrea temnițelor comuniste.

Arestat la 19 ani în 1952 pentru activitate anticomunistă, avea să-și petreacă anii tinereții la Jilava, Baia Sprie, Cavnic, Aiud, Gherla, Periprava și Galați, fost deținut politic timp de 12 ani, a trecut, sâmbătă dimineață, la cele veșnice!

Arestat la 19 ani în 1952 pentru activitate anticomunistă, avea să-și petreacă anii tinereții la Jilava, Baia Sprie, Cavnic, Aiud, Gherla, Periprava și Galați.

La Aiud face greva foamei în 1957 și este hrănit cu forța printr-un tub, însă i se toarnă lapte în plămâni.

Supraviețuiește în mod miraculos, punând vindecarea pe seama lui Dumnezeu, spre deruta și spaima torționarilor săi.

Similar cu colegul său de detenție – savantul George Manu – a lăsat ca moștenire:

Spuneți tuturor că nu am făcut niciun compromis!

După eliberare, în 1964, pentru că refuză să jure credință în 1975 statului socialist și lui „Pingelică” – cum îi spunea el lui Ceaușescu, este zdrobit în bătaie de Securitate, este hărțuit la locul de muncă și i se taie salariul. Până în 1988 a fost ținut constant în anchete și sub observația Securității.

Cea mai frumoasă zi din viața lui – povestea el – a fost cea de 22 decembrie 1989.

După căderea regimului comunist s-a implicat activ în Partidul Național Țărănesc (PNȚ) și în Asociația Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR) pentru a promova idealurile generației sale și lustrația în societatea românească – retragerea din viața politică și publică a tuturor celor care au făcut parte din structurile de putere sau din structurile aparatului represiv al regimului comunist.

„Să nu mă uitați, băieți! – ne spunea de fiecare dată când plecam de la el. Acum pleacă el de la noi… Dumnezeu să-l numere cu drepții Săi!”, a scris pe Facebook Liga Studenților Iași, al cărui prieten a fost până în ultima clipă.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola