Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Descoperire crucială: Oamenii au sosit în America mai devreme cu 20.000 de ani decât se credea
Articole online

Descoperire crucială: Oamenii au sosit în America mai devreme cu 20.000 de ani decât se credea

Un studiu recent zgâlțâie însă această teorie.

O echipă de antropologi de la Universitatea din Iowa crede că primii oameni au sosit în America în urmă cu 30.000 de ani, și au făcut-o pe mare.

Oamenii de știință studiau originile agriculturii în Valea Tehuacan din Mexic. În anii 1960, fuseseră descoperite aici urme de plante cultivate și oase de animale despre care se crede că au fost vânate de primii oameni de pe aceste pământuri.

Oasele au fost descoperite în grota Coxcatlan, care a fost locuită de oameni, în straturile de săpături cele mai profunde, ceea ce sugerează că au fost lăsate acolo chiar de la începuturile locuirii grotei.

Iată însă că, după datarea cu carbon a eșantioanelor, cercetătorii au aflat că oasele aveau o vechime situată între 33.448 și 28.279 de ani.

„Încercam pur și simplu să situăm studiul nostru agricol potrivit unui calendar mai exact”, a declarat Andrew Somerville, antropolog din statul Iowa.

„Am fost surprinși să descoperim aceste date foarte vechi în fundul grotei, iar aceasta înseamnă că trebuie să examinăm mai atent aceste vestigii găsite acolo.”

Datarea oaselor este mai precisă

Studiile anterioare nu dataseră decât resturi de plante și de cărbune de lemn, care, potrivit lui Sommerville, oferă o vârstă mult mai puțin precisă decât oasele.

Cercetătorul a adăugat că, deși studiile anterioare nu dataseră vestigiile descoperite în straturile cele mai profunde ale grotei, nu a crezut că pot fi atât de vechi.

Deși antropologii credeau că oasele erau resturile unui ospăț uman, este nevoie de dovezi suplimentare pentru a dovedi acest lucru.

Somerville spune că genul de dovadă pe care el și colegii săi o vor căuta include urme de tăieturi în oase ca și dovada că au fost fierte sau menținute deasupra focului, ceea ce ar indica faptul că au fost manipulate de oameni.

Somerville a adăugat că vor căuta și unelte de piatră. Deși, în trecut, au fost descoperite fragmente de piatră în straturile cele mai profunde din grotă, nu se poate ști deocamdată dacă au fost utilizate ca unelte, sau era vorba pur și simplu de roci sparte.

„Dacă putem găsi dovezi solide că oamenii au fabricat și utilizat aceste unelte, acest lucru va constitui un pas înainte”, a afirmat Somerville.

Iar dacă toate aceste dovezi sugerează că oamenii erau instalați în grota mexicană, acum 33.000 de ani, aceasta înseamnă că ei nu au putut sosi pe continentul american pe cale terestră.

Navigatori preistorici transoceanici

Motivul: puntea de pământ din strâmtoarea Bering era inaccesibilă până acum circa 15.000 de ani. Înainte, aceasta era acoperită de ghețarii din era glaciară, care s-au topit ulterior și au inundat pământul, până când apele s-au retras suficient încât oamenii să o poată traversa cu piciorul.

„Împingerea sosirii primilor oameni în America acum peste 30.000 de ani ar însemna că oamenii se aflau deja în America de Nord înainte de perioada ultimului maxim al glaciațiunii, când era glaciară se afla în perioada sa cea mai grea”, a explicat Somerville.

„Ghețarii blocau orice trecere pe pământ din Alaska și Canada, ceea ce înseamnă că oamenii au ajuns în America probabil cu ajutorul ambarcațiunilor pe coasta Pacificului.”

Somerville nu este primul care enunță posibilitatea ca primii americani să fi sosit cu ambarcațiunile.

Un studiu realizat în Idaho, în anul 2019, afirmă că oamenii locuiau deja în această regiune acum 16.000 de ani, cu circa un mileniu înainte ca puntea de pământ dinspre Asia să fie accesibilă.

Registration

Aici iti poti reseta parola