Analiza unei relicve conservate la Catedrala Notre Dame din Paris, o mandibulă, face lumină în privința unui diagnostic, la sute de ani de la moartea protagonistului poveștii.
Istoricii credeau până acum că regele Franțe Ludovic al IX-lea, mai cunoscut drept cel Sfânt, a murit de ciumă.
Dar analiza relicvei conservate în celebra catedrală din Paris sugerează că regele ar murit de scorbut, o maladie pe care a căpătat-o din cauza proastei alimentații din timpul cruciadelor.
Sfântul Ludovic, suveranul cunoscut mai ales pentru că a lansat două cruciade, suferea de scorbut în momentul morții, este concluzia unui nou studiu, citat de sciencedirect.com.
Descoperirea a fost făcută de medicul legist Philippe Charlier, care conduce echipa de cercetători care au analizat mandibula monarhului decedat în 1270, la Tunis, la vârsta de 56 de ani.
”Scorbutul este o certitudine, dar o cauză a morții poate să ascundă o alta”, a explicat Philippe Charlier pentru agenția franceză de presă France Presse. Charlier este autorul studiului care a fost dat publicității în Journal of Stomathology, Oral and Maxilofacial Surgery.
Examinarea cu scannerul a relicvei, plus o datare cu carbon, au demonstrat că, în ciuda celor spuse și scrise de-a lungul secolelor, Ludovic al IX-lea nu a murit de ciumă, ci de o carență majoră de vitamina C, care a atacat gingiile, apoi oasele, poate și din cauza unui consum masiv de pește și din cauza lipsei vitaminelor, se mai arată în studiul citat.
”Gingiile soldaților noștri erau atât de necrozate, încât bărbierii erau nevoiți să le taie cărnurile moarte pentru a le permite să mestece hrana”, explică Charlier.
Cercetătorii subliniază de asemenea că teoria ciumei ar fi putut apărea și din cauza unei proaste traduceri.
”Prin tradiție s-a vorbit despre ciumă drept cauză a morții, dar aceasta s-ar putea trage și de la o proastă traducere a cuvântului din franceza veche pestilence, care însemna maladie infecțioasă”, au mai spus specialiștii.
Philippe Charlier, medic legist, antropolog și paleoantropolog, a decis la un moment dat să își dedice activitatea unor pacienți atipici: schelete, mumii, relicve.
”Am practicat autopsii timp de 10 ani. Apoi m-am ocupat de pacienți în viață – deținuți și migranți – timp de trei ani. Acum mă ocup de pacienți cu patină a timpului, de demult”, a explicat acesta pentru agenția franceză de presă.
Curios sau nu, maladia pe care o credeam dispărută de sute de ani, poreclită ”pesta marinarilor”, a fost detectată în Franța. Acum, în 2019.
După ce a apărut în Statele Unite în 2018, mai multe cazuri au fost detectate acum pe teritoriul francez.
Un raport despre situația prezentă a fost publicat de revista de specialitate La presse medicale.
Sângerările gingiilor, retragerea lor, sunt simptomele cele mai severe ale acestei maladii care poate aduce moartea. Provocată de o carență de vitamina C, boala apărea deseori la marinarii lipsiți de legume și de fructe în timpul călătoriilor îndelungate pe mări și oceane.