Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cea mai veche inscripție a lui Odin a fost descoperită în aurul danez
Articole online

Cea mai veche inscripție a lui Odin a fost descoperită în aurul danez

monedă, Odin

Această descoperire remarcabilă împinge originile mitologiei nordice înapoi în secolul al IV-lea, cu 150 de ani mai devreme decât se credea anterior, și ar putea remodela înțelegerea noastră asupra inscripțiilor runice antice.

Descoperire remarcabilă în Danemarca

Comoara Vindelev, una dintre cele mai mari și mai uimitoare descoperiri de aur din Danemarca, a fost scoasă la iveală în 2022. Conținând aproape un kilogram de aur, cea mai mare parte a materialului constă în medalioane de mărimea unei farfurii, frumos decorate.

Cercetătorii au identificat inscripția care prezintă numele lui Odin pe un bracteat de aur (monedă). Textul include fraza „El este omul lui Odin” și se referă la portretul unui rege necunoscut sau al unei figuri notabile care ar fi putut avea porecla „Jaga” sau „Jagaz”. Acest lucru sugerează că zeii mitologiei nordice au fost recunoscuți încă din secolul al IV-lea, cu 150 de ani mai devreme decât se credea anterior.

Lisbeth Imer, runolog și cercetător la Muzeul Național al Danemarcei, împreună cu lingvistul Krister Vasshus, au făcut această descoperire:

„Inscripția runică a fost cea mai dificilă de interpretat în cei 20 de ani de când sunt runolog la Muzeul Național, dar descoperirea este absolut fantastică. Este prima dată când numele lui Odin a fost înregistrat, împingând mitologia nordică înapoi la începutul secolului al IV-lea. Acest lucru face ca descoperirea de la Vindelev să fie și mai remarcabilă. Nu am mai văzut rune atât de bine executate și un text atât de lung din această perioadă în Danemarca. Aceasta poate deveni cheia înțelegerii altor inscripții runice preistorice”, spune Imer.

monedă, descoperire

Anterior, cea mai veche inscripție cunoscută a lui Odin provenea de la o cataramă datată la sfârșitul secolului al VI-lea în Nordendorf, Germania

Vasshus adaugă:

„Am găsit dovada și este o descoperire uriașă. Sunt extaziat. Astfel de inscripții sunt extrem de rare, apărând poate o dată la 50 de ani, iar aceasta s-a dovedit a fi de importanță istorică mondială.”

În Danemarca, cea mai veche inscripție provine de la o amuletă din secolul al VII-lea descoperită în Ribe.

Inscripția runică a monedei este dificil de interpretat din cauza stării sale avansate de uzură. În plus, textul nu are spații între cuvinte și este scris într-o limbă care a evoluat semnificativ în ultimii 1.500 de ani:

„Nu numai că structura limbii a evoluat enorm din secolul al IV-lea, dar multe cuvinte au și ieșit din uz”, explică Vasshus. 

monedă, descoperire

Peste 1.000 de monede au fost descoperite în Europa de Nord, iar mai mult de 200 prezintă inscripții

Interpretarea a rezolvat și câteva mistere. Un alt bracteat din descoperirea de la Vindelev prezintă o copie a inscripției, dar de calitate mai slabă și cu rune mai puțin lizibile. Această copie a fost găsită în 1852 la Bolbro, lângă Odense, și a făcut parte din colecția Muzeului Național timp de 170 de ani fără a fi descifrată – până acum.

În plus, un al treilea bracteat din descoperirea de la Vindelev prezintă similitudini cu unul găsit în Funen în 1689, despre care se credea anterior că face referire la Odin. Totuși, aceasta a fost corectată pentru a însemna „cel iubit”.

Timp de aproximativ 150 de ani, cercetătorii au dezbătut dacă figurile de pe bracteate îl reprezentau pe Odin. Având în vedere reprezentarea „omului lui Odin” și numele „Jaga” sau „Jagaz”, este probabil un rege asemănător medalioanelor romane care îl înfățișează pe Cezar, sugerând legitimitatea divină din partea lui Odin și indicând, eventual, conducerea supremă a cultului.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola