Demers diplomatic american în inima fostei sfere sovietice de influență
Șeful diplomației americane, secretarul de stat Antony J. Blinken, a început un turneu de două zile în Asia Centrală, întâlnindu-se cu președintele Kazahstanului și cu ministrul de externe al acestei țări, amândoi exprimându-și dorința de a colabora cu Statele Unite și declarându-se hotărâți să apere suveranitatea națională a țărilor lor.
În cadrul unei conferințe de presă, Blinken a declarat că Statele Unite sunt un partener sincer al țărilor din Asia Centrală și că „sprijinul nostru pentru independența și suveranitatea lor, precum și pentru integritatea lor teritorială este unul real”.
Menită să sporească presiunile asupra Rusiei, vizita lui Blinken evidențiază eforturile Administrației Biden de a-și crea relații diplomatice în Asia Centrală. Regiunea cuprinde o serie de foste republici sovietice care ar putea scăpa din atenția Moscovei, dat fiind actualul război. Dar administrația întâmpină greutăți în regiune din cauza Chinei, o superputere vecină și o aliată a Rusiei care, în privința războiului, se află într-o tot mai mare contradicție cu Statele Unite.
În această săptămână, Beijingul a respins din nou indignat acuzațiile SUA potrivit cărora oficialii chinezi s-ar gândi să trimită Moscovei armament pe care să-l folosească în Ucraina. Iar, marți, China urma să îl primească pe președintele din Belarus, un vajnic susținător pro-rus a cărui țară a fost folosită de Moscova, anul trecut, drept teren de pregătire a invaziei – vizita de trei zile a acestuia fiind o ripostă clară dată Statelor Unite și aliaților occidentali.
La un an după invazia Rusiei din Ucraina, Administrația Biden a depus o serie de eforturi diplomatice pentru a-și demonstra solidaritatea față de Kiev. Săptămâna trecută, Biden a făcut o vizită-surpriză în capitala Ucrainei, iar, luni, secretarul american al trezoreriei (echivalentul ministrului de finanțe, n. red.), Janet L. Yellen, s-a deplasat la Kiev pentru a evidenția miliardele de dolari pe care Statele Unite le-au alocat Ucrainei pentru a asigura funcționarea guvernului pe timp de război.
Începând de marți, Blinken s-a întâlnit față în față cu omologii săi din cinci republici central-asiatice care au ieșit din Uniunea Sovietică pe vremea dezmembrării ei – Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan. (Ministrul de externe uzbek se află în Astana pentru o reuniune a oficialilor din grup, dar Biden va discuta cu el față în față miercuri, la Tașkent, capitala Uzbekistanului – următoarea escală a secretarului de stat american).
Relația fostelor republici cu Moscova
Fostele republici sovietice au relații strânse cu Moscova, dar oficialii americani au evidențiat o serie de reacții sceptice ale înalților oficiali din Asia Centrală, inclusiv din Kazahstan, față de președintele Rusiei, Vladimir V. Putin, și față de invazia din Ucraina, o altă fostă republică sovietică.
În declarațiile făcute înaintea întrevederii pe care urma să o aibă cu Blinken la Astana, capitala Kazahstanului, președintele kazah, Kassim-Jomart Tokaiev, a subliniat: „Aș dori să-mi exprim aprecierea față de sprijinul continuu al Statelor Unite pentru independența, pentru integritatea teritorială și pentru suveranitatea noastră”.
Înaintea sosirii lui Blinken, oficialii americani au precizat că el va discuta cu liderii kazahi despre Rusia și despre război, Deși războiul nu a fost menționat explicit în primele declarații făcute reporterilor, liderii kazahi se tem de eventuale planuri ale rușilor pe tema țării lor.
„Suntem gata să cooperăm atenți la probleme de importanță vitală de pe plan internațional, inclusiv pe tema energiei, a securității și a crizei de alimente,, a schimbării climei și în privința relațiilor economice”, a declarat ministrul de externe al Kazahstanului, Auhtar Tileuberdi, înaintea întâlnirii cu Blinken.
Alături de el, Blinken s-a referit la îngrijorările legate de invazia Rusiei, afirmând: „După cum știți prea bine, Statele Unite sprijină ferm suveranitatea Kazahstanului, independența țării și integritatea sa teritorială. Uneori, ne mulțumim doar să spunem aceste cuvinte când, de fapt, ele nu au inițial un anume înțeles, dar, desigur, mai ales în astfel de vremuri, ele capătă o și mai mare rezonanță”.
După invazia Rusiei din Ucraina, aceasta este prima vizită a lui Blinken în Asia Centrală. El urmează ca, miercuri, să aibă o serie de întâlniri la Tașkent, după care se va deplasa în India pentru o reuniune cu miniștrii de externe ai țărilor din Grupul celor 20 de state industrializate (G-20).