Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Dej și clica lui își condamnă găina cu ouă de aur să moară de foame în pușcărie. Recunoștința la comuniști
Articole online

Dej și clica lui își condamnă găina cu ouă de aur să moară de foame în pușcărie. Recunoștința la comuniști

Într-un articol publicat pe evz.ro în 30 aprilie 2014, Vladimir Tismăneanu povestește:

Asta nu-i împiedică pe prietenii comunişti ai bogatului Calmanovici (care şi-a daruit întreaga avere Partidului Comunist) să-l aresteze câţiva ani mai târziu: îl implică în procesul lui Lucreţiu Pătrăşcanu şi îl condamnă la muncă silnică pe viaţă (…)

După doi ani de detenţie ai bogatului Calmanovici (care şi-a daruit întreaga avere Partidului Comunist), la 12 mai 1956, acesta este lăsat să moară în închisoare dupa 42 de zile de grevă a foamei, de foştii săi complici comunişti Bodnăraş, Apostol sau Gheorghiu-Dej”.

Născut, în martie 1896, într-o familie de evrei din Piatra Neamț, Emil era fiul lui Mendel și al soției sale Ana, care aveau o afacere în oraș.

Absolvent al Universității din München și al Universității din Berlin, unde a văzut ascensiunea naziștilor, a devenit un cititor pasionat al lui Marx și al lui Lenin.

A adunat încă de tânăr o avere mare, datorită investițiilor sale imobiliare. Calmanovici a decis să-și dedice averea cauzei PCR, într-un moment în care partidul era în afara legii.

Cum a fost răsplătit? Am scris mai sus…

 

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola