Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Dej și clica lui își condamnă găina cu ouă de aur să moară de foame în pușcărie. Recunoștința la comuniști
Articole online

Dej și clica lui își condamnă găina cu ouă de aur să moară de foame în pușcărie. Recunoștința la comuniști

Într-un articol publicat pe evz.ro în 30 aprilie 2014, Vladimir Tismăneanu povestește:

În acest timp am păstrat rezerva de bani a partidului în aur și dolari pe care am predat-o la 23 august CC. Nu știu ce sumă era în lei. Poate să fi fost 50 de miloane, poate și 100 sau peste.

Nu eram preocupat să-mi strâng titluri de merit pentru a revendică ceva. Îmi făceam datoria. Știu bine că cea mai mare contribuție provenea de la mine, la o distanță venea Berman, deși situația lui materială era cu mult superioară, eu mă axam complet, împreuna cu soția, pe drumul partidului, la o distanță apreciabilă după Berman venea Sandor s.a. Evidență intrărilor și a distribuitorilor o purta soția mea…

După 23 august 1944, am refăcut sediul partidului [din str.] Ștefan Gheorghiu 16, Căminul Copiilor [din] Aleea Alexandru 42, lucrarea conspirativă post radio pentru alegeri.

Am cheltuit 7 milioane lei din fonduri proprii. În 1946 am predat 6 apartamente din Bulevardul Dimitrov 44, unde s-au mutat activiști de partid.

Precum am arătat mai sus, am predat în iarnă 1946-1947 întreprinderea cu averea imobilă și mobilă partidului cu suma de 1 miliard lei numerar. Pâna la naționalizare s-au mai scos sume pe care nu le știu”.

Din alte declarații, partea de proprietate predată de bună voie de Emil Calmanovici partidului comunist, înainte de naționalizare, constă în: două societăți de construcții, 7 apartamente, terenuri în București cu o suprafață de 18 000 m pătrați, acțiunile ce-i aparțineau la fabrică de cherestea din Piatră Neamț.

Milioane peste milioane

De pe stelian-tanase.ro aflăm: „Comunist idealist, foarte bogatul evreu Calmanovici îşi ascunsese atât de bine pasiunea politică încât Siguranţa nu-l avea nici măcar în evidenţe, deşi încă din anii 30 depusese milioane şi milioane în conturile clandestinului Partid Comunist (…)

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola