Agenția Reuters informează că UE urmează să declare un embargo complet asupra petrolului rusesc după alegerile din Franța din acest weekend.
De ce să așteptă până după alegeri ? Foarte simplu: birocrații europeni sunt înspăimântați că o explozie a prețului petrolului pentru ar putea răsturna rezultatul scrutinului în favoarea lui Le Pen. Drept urmare, vor aștepta ca Macron să câștige înainte de a a anunța în mod public embargo-ul.
Poate distruge Occidentul economia rusă?
În ciuda intențiilor clare ale SUA și UE de a paraliza producția de energie rusă, soldul contului curent al Rusiei nu a avut prea mult de suferit.
Potrivit JPMorgan, transporturile în cele șapte zile anterioare datei de 16 aprilie au atins 7,3 milioane de barili pe zi, cu numai 330 mii de barili pe zi sub media de 7,58 milioane de barili pe zi cât se înregistrau în februarie înainte de începerea războiului. În mod cu totul straniu, JPMorgan a calculat că exporturile rusești de țiței sunt în medie cu 360 mii de barili pe zi peste volumele pre-invazie, în timp ce exporturile de produse petroliere precum
Chiar dacă UE va impune embargoul, China și India, care și- au intensificat atât achizițiile de petrol rusesc în ultimele două luni, dar și Turcia vor compensa o parte din pierdere. JPM estimează că, împreună, aceste trei țări pot importa probabil cu 1 milion de baruili pe zi suplimentar față de ceea ce importă în prezent.
Marea întrebare pentru europeni este, însă, ce se întâmplă cu prețul? Ei bine, conform JPMorgan, nimic bun.
După cum scrie Natasha Kaneva, strategul de mărfuri al JPMorgan, există mai multe scenarii în cazul în care Europa își extinde sancțiunile pentru a include petrolul rusesc. „Orice măsură imediată de embargo luată de Comisia Europeană va avea un impact sever asupra pieței mondiale a petrolului, cu riscuri unui salt al prețurilor pe termen scurt”.
Banca a examinat trei instrumente potențiale pe care UE le-ar putea folosi pentru a sancționa petrolul rusesc, de la cel mai agresiv, un embargo complet asupra importurilor din Rusia, până la cele mai conservatoare, taxe sau plafoane de preț pentru importurile de petrol din Rusia. În orice scenariu, pentru a evita creșterile extreme ale prețurilor, piața are nevoie de timp pentru a se adapta.
Trei scenarii de coșmar
Europenii vor plăti oalele sparte
Un embargo complet și imediat ar putea afecta mai mult consumatorii europeni decât producătorii ruși. Cel puțin pe pe termen scurt. Mai important, o interdicție completă și imediată ar duce probabil prețurile țițeiului Brent la 185 dolari/barilul. cumpărători.
Dacă Europa implementează un embargo mai lent, de ex. pe o perioadă de câteva luni, similar cu interzicerea europeană a importurilor de cărbune din Rusia este puțin probabil ca prețurile să crească mult mai mult decât nivelurile actuale.
Într-o ieșire mai lentă, Rusia ar avea, însă, mai mult timp pentru a-și ajusta fluxurile de petrol către cumpărători mai prietenoși, iar creșterea globală a ofertei ex-OPEC+ ar avea timp să crească suficient pentru a umple cel puțin o parte din gaura de dimensiunea Rusiei din aprovizionarea globală cu petrol.
UE găzduiește, de asemenea, alternative mai puțin drastice la un embargo complet, care ar permite Europei să continue să primească aprovizionare cu petrol rusesc, aplicând în același timp presiune financiară asupra Moscovei. Aceste alternative includ introducerea de taxe speciale și de plafoane de preț pentru importurile europene de petrol rusesc.
Deoarece pragul de rentabilitate operațional pentru petrolul rusesc este mai mic de 10 dolari/ barilul, iar ministrul rus al Energiei a spus că țara va vinde „țărilor prietene” la „orice interval de preț”, producătorii ruși și-ar putea permite în continuare să livreze petrol consumatorilor europeni. chiar și sub tarife de 90% sau un plafon de preț de 20 dolari barilul. Oricare dintre aceste opțiuni poate oferi o cale de mijloc acceptabilă din punct de vedere politic, permițând UE să facă o demonstrație de forță, menținând în același timp linia de salvare a energiei rusești.
În plus, în cadrul unui plafon de preț, UE are în vedere crearea unui cont escrow în care cumpărătorii de petrol ar depune diferența dintre prețul de piață al petrolului și nivelul plafonului de preț. Aceste fonduri ar fi fie dedicate în întregime reconstrucției Ucrainei după încetarea ostilităților, fie furnizate producătorilor ruși la o dată ulterioară, fără costurile pentru reconstrucția Ucrainei. Trimiterea de fonduri suplimentare către operatorii ruși, chiar și la o dată ulterioară, implică probabil riscuri politice, dar promisiunea unor venituri mai mari în viitor ar merge mai departe pentru a garanta furnizarea continuă din Rusia.
În oricare dintre aceste scenarii, este evident că Rusia va apela la cumpărători mai prietenoși pentru exporturile sale de țiței și produse petroliere. China și India au intensificat deja achizițiile de petrol rusesc în ultimele două luni, iar Turcia a continuat, de asemenea, să intensifice achizițiile de petrol rusesc la nivelurile pre-COVID, în ciuda conflictului din Ucraina, scrie zerohedge.com.