Articole online

De ziua lui Nea Mărin

A urmat cursurile Colegiului Naţional Carol I din Craiova, apoi a absolvit, în 1955, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti.

Debutul său a fost pe scena Teatrului Naţional din Craiova, în piesa „Ce înseamnă să fii onest” de Oscar Wilde. Ulterior, a fost director al Teatrului Naţional din Craiova, din 22 martie 1973 până pe 24 septembrie 1974.

În 1961, Radu Beligan l-a chemat la Teatrul de Comedie, abia înfiinţat.

Pe această scenă a dat viaţă altor personaje – Brettschneider (‘Svejk în al doilea război Mondial, de Brecht, 1962), Pietro (Umbra de E. Svart, 1963), Manole (Somnoroasa aventură, de Teodor Mazilu, 1964) etc.

Amza Pellea a mai jucat la Teatrul Mic, la Teatrul Nottara şi la Teatrul Naţional.

Pe scena Naţionalul bucureştean a făcut roluri memorabile – Petre Dinoiu (Comoara din deal de Corneliu Marcu – 1977), Vlad Ţepeş (A treia ţeapă de Marin Sorescu – 1979).

Ultimul rol creat la teatru a fost pe scena Teatrului de Comedie, în regia lui Gheorghe Harag – Muromski în Procesul de Suhovo-Kobilin, 1983, menţionează site-ul amintit.

Marele actor şi-a pus în valoare talentul şi în cinematografie, colaborând, de-a lungul anilor, cu regizori talentaţi – Sergiu Nicolaescu, Dan Piţa, Mircea Mureşan, Mircea Drăgan, Dinu Cocea, Gheorghe Vitanidis, Geo Saizescu, Francisc Munteanu.

Debutul său în film a fost în 1961, în pelicula Setea (1961). Au urmat roluri memorabile în filme ca: Dacii (1967), Mihai Viteazul (1970), Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte (1972), Osânda (1976).

Un personaj cu totul special pe care l-a interpretat nu doar la televiziune ori la radio, ci şi în film, este celebrul Nea Mărin, care s-a bucurat de un succes uriaş, astfel încât actorul ajunsese să se identifice, în percepţia publicului, cu personajul.

Regizorul Sergiu Nicolaescu a gândit şi creat, special pentru Amza Pellea, prima sa comedie – Nea Mărin miliardar – în 1979.

Acest film se află pe primele locuri în topul celor mai vizionate film româneşti din toate timpurile.

„Abordarea de către Amza a unei partituri comice după două creaţii extrem de izbutite în roluri istorice implica (…) un risc considerabil. Amza era cu adevărat uluitor. Trecea cu o aşa uşurinţă de la personaje dramatice (…) la personajele comice (…). Putea fi orice şi oricum. Un ţăran inteligent şi şugubăţ sau un domn distins, un răzvrătit sau un vizionar, un muncitor sau un voievod, un mucalit simpatic sau un distant flegmatic (…). În colaborare cu Vintilă Corbu, Mircea Burada şi, bineînţeles, Amza am scris un scenariu şi l-am adus pe Nea Mărin şi pe marele ecran. Succesul a fost deplin. Record de spectator”, nota regizorul Sergiu Nicolaescu despre Amza Pellea şi filmul „Nea Mărin miliardar” pe site-ul său, http://sergiunicolaescu.ro/.

Amza Pellea a fost distins cu Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România în 1971 pentru rolul titular din filmul Mihai Viteazul, regizat de Sergiu Nicolaescu după un scenariu de Titus Popovici.

Filmul Mihai Viteazul” – în care rolul principal a fost jucat de Amza Pellea – figurează drept cel mai vizionat film românesc în întreaga lume.

În 1977, Amza Pellea a câştigat Premiul de interpretare masculină – cel mai bun actor, la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova, pentru rolul din filmul Osânda.

Amza Pellea a fost şi profesor la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) Ion Luca Caragiale.

Marele actor a murit la 12 decembrie 1983, la Bucureşti, când avea doar 52 de ani. A fost înmormântat la Cimitirul Bellu din Bucureşti.

La 7 aprilie 2011, când s-au împlinit 80 de ani de la naşterea sa, Amza Pellea a primit o stea, in memoriam, pe Walk of Fame din Piaţa Timpului, în centrul istoric al Capitalei, pentru extraordinara carieră în lumea teatrului şi filmului. Steaua a fost dezvelită de fiica sa, Oana Pellea.

În acelaşi an, în decembrie, a fost dezvelită în Parcul Tineretului din Băileşti, o troiţă cu chipul lui Amza Pellea.

Pe troiţă sunt scrise cuvintele rostite cândva de acesta: „Oricât voi trăi şi oriunde va fi să mor, voi rămâne băileştean până în străfundul sufletului”.

Cartea „Să râdem cu Nea Mărin” (Editura Humanitas), care conţine pe lângă fragmente din volumul publicat în 1973 de Amza Pellea şi texte inedite ale actorului, a fost lansată la 22 noiembrie 2014, la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus. Prefaţa cărţii este semnată de Oana Pellea.

 

Sursa: Agerpres

 

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola