Evenimentul Istoric > Articole online > De unde i s-ar fi tras sfârşitul lui Ceauşescu? Ipoteza plauzibilă lansată de „Prinţişorul” Nicu
Articole online

De unde i s-ar fi tras sfârşitul lui Ceauşescu? Ipoteza plauzibilă lansată de „Prinţişorul” Nicu

La 26 decembrie 1990, New York Times îl trimitea în România pe jurnalistul Chuck Sudetic pentru a realiza un interviu cu Nicu Ceauşescu, cel care ar fi trebuit să preia puterea de la părinţii săi, Nicolae şi Elena Ceauşescu, executaţi în unitatea militară 01417 din Târgovişte la 25 decembrie 1989. Închis în spitalul Penitenciarului Jilava, […]

La 26 decembrie 1990, New York Times îl trimitea în România pe jurnalistul Chuck Sudetic pentru a realiza un interviu cu Nicu Ceauşescu, cel care ar fi trebuit să preia puterea de la părinţii săi, Nicolae şi Elena Ceauşescu, executaţi în unitatea militară 01417 din Târgovişte la 25 decembrie 1989.

Închis în spitalul Penitenciarului Jilava, mezinul familiei Ceauşescu a lăsat posterităţii câteva întrebări care îi vor urmări probabil până la sfârşitul vieţii pe cei cărora le-au fost adresate. Dialogul între Nicu Ceauşescu şi jurnalistul Chuck Sudetic poate fi citit integral în arhiva NYT. Iată a patra parte extrasă din interviul-eveniment realizat de prestiogiosul cotidian american.

„Fostul dictator al României a ordonat la mijlocul anilor 1980 măsuri draconice pentru a plăti datoria externă. Căldura, apa caldă și energia electrică au fost închise la nivel național în timpul câtorva dintre cele mai reci ierni din ultimele decenii.

«Ar fi trebuit să fie înlocuit la ultimul Congres», a spus domnul Ceaușescu despre ultimul Congresul al Partidului Comunist, în noiembrie 1989. «Opinia mea este că tatăl meu a fost încăpățânat, pentru că toți ceilalți din vechea gardă din fostele țări socialiste fuseseră înlocuiţi. Probabil era o problemă de conflict de ambiţii între tatăl meu și Gorbaciov.»

«Tatăl meu a vrut să arate că România nu va face doar ceea ce voia Gorbaciov», a spus el. «Schimbările ar fi trebuit să fie, dar ar fi trebuit și s-ar fi putut întâmpla pașnic»”, se arată în interviul păstrat în prezent în valoroasa arhivă NYT.

În 28 decembrie 1989, procurorul militar Mihai Popa, de la Procuratura Generală, a emis un mandat de arestare pe numele lui Nicu Ceauşescu, pentru infracțiunea de genocid. Procesul începe la Sibiu pe 26 mai 1990, iar Nicu Ceauşescu este considerat responsabil de moartea a 102 persoane la Sibiu, în zilele Revoluției, când era prim-secretar al județului.

În 21 septembrie 1990 este condamnat de Tribunalul Militar Teritorial București la 20 de ani închisoare pentru instigare la omor deosebit de grav și la cinci ani pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Judecătorul care l-a condamnat este actualul avocat Doru Viorel Ursu, ulterior devenit ministru de Interne.

Pe 3 iunie 1991, prin rejudecarea cauzei, îi este schimbată încadrarea juridică și pedeapsa i se reduce la 16 ani de închisoare, iar la 20 noiembrie 1992 este condamnat doar la cinci ani închisoare și doar pentru port ilegal de armă și încălcarea regimului armelor și munițiilor.

Face pușcărie la Aiud și Jilava, iar în scurtă vreme este pus în libertate condiționată pe motive medicale. Pe 16 septembrie 1996, la 45 de ani, este internat de urgență la Spitalul Clinic Universitar din București cu diagnosticul de hemoragie digestivă superioară, varice esofagiene și ciroză hepatică cronică.

Pe 18 septembrie părăsește România pentru un tratament la Viena, unde moare pe 26 septembrie 1996. Nicu Ceaușescu este înmormântat, trei zile, mai târziu în Cimitirul Ghencea-Civil, cu tricolorul pe sicriu.

Prima parte: Marele reproş al lui Nicu Ceauşescu pentru noua putere: „România a fost lipsită de acest lucru.”

A doua parte: Cine s-ar fi gândit? Nicu Ceauşescu a avut o mare ceartă cu părinţii săi din cauza unei biserici

A treia parte: Nicu i-a spus lui Ceauşescu un adevăr care până la urmă l-a costat viaţa: „A fost înconjurat de sicofanți.”

 

Registration

Aici iti poti reseta parola