Marele reproş al lui Nicu Ceauşescu pentru noua putere: „România a fost lipsită de acest lucru.”

 

La 26 decembrie 1990, New York Times îl trimitea în România pe jurnalistul Chuck Sudetic pentru a realiza un interviu cu Nicu Ceauşescu, cel care ar fi trebuit să preia puterea de la părinţii săi, Nicolae şi Elena Ceauşescu, executaţi în unitatea militară 01417 din Târgovişte la 25 decembrie 1989. Închis în spitalul Penitenciarului Jilava, […]

La 26 decembrie 1990, New York Times îl trimitea în România pe jurnalistul Chuck Sudetic pentru a realiza un interviu cu Nicu Ceauşescu, cel care ar fi trebuit să preia puterea de la părinţii săi, Nicolae şi Elena Ceauşescu, executaţi în unitatea militară 01417 din Târgovişte la 25 decembrie 1989.

Închis în spitalul Penitenciarului Jilava, mezinul familiei Ceauşescu a lăsat posterităţii câteva întrebări care îi vor urmări probabil până la sfârşitul vieţii pe cei cărora le-au fost adresate. Dialogul între Nicu Ceauşescu şi jurnalistul Chuck Sudetic poate fi citit integral în arhiva NYT. Iată prima parte extrasă din interviul-eveniment realizat de prestiogiosul cotidian american.

„Într-un bloc cenuşiu al spitalului aflat în interiorul celei mai infame închisori din România, Nicu Ceaușescu, fiul și moștenitorul aparent al dictatorului comunist detronat al acestei țări, Nicolae Ceaușescu, recunoaște cu un zâmbet crunt că a fost mult timp privit ca un dușman al poporului.

Domnul Ceaușescu insistă, totuși, că nu este atât de rău pe cât l-a zugrăvit actualul guvern român și a căutat să convingă un vizitator că este nevinovat pentru crimele pentru care a fost condamnat.

El a mai spus în interviul de luni, în ajunul aniversării morții părinților din timpul Revoluției care i-a măturat de la putere, că părinții săi nu ar fi trebuit să fie uciși de noul guvern.

Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena, au fost executați după un proces sumar, încheind 24 de ani în care el a condus România și ea a fost a doua la comandă. «Istoria ar trebui să știe.»

«Când trebuie să ai de-a face cu oameni care dețin o funcție publică atât de mult timp, nu îi omori, îi rogi să scrie tot ce știu și tot ce au gândit în momente importante», a spus Nicu Ceaușescu despre părinții săi în interviul din închisoarea din oraşul aflat la șapte mile de sudul Bucureștiului.

«Populația și istoria ar fi trebuit să știe ce a gândit. România a fost lipsită de acest lucru.»”, a surprins Chuck Sudetic în interviul cu Nicu Ceauşescu.

În 28 decembrie 1989, procurorul militar Mihai Popa, de la Procuratura Generală, a emis un mandat de arestare pe numele lui Nicu Ceauşescu, pentru infracțiunea de genocid. Procesul începe la Sibiu pe 26 mai 1990, iar Nicu Ceauşescu este considerat responsabil de moartea a 102 persoane la Sibiu, în zilele Revoluției, când era prim-secretar al județului.

În 21 septembrie 1990 este condamnat de Tribunalul Militar Teritorial București la 20 de ani închisoare pentru instigare la omor deosebit de grav și la cinci ani pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Judecătorul care l-a condamnat este actualul avocat Doru Viorel Ursu, ulterior devenit ministru de Interne.

Pe 3 iunie 1991, prin rejudecarea cauzei, îi este schimbată încadrarea juridică și pedeapsa i se reduce la 16 ani de închisoare, iar la 20 noiembrie 1992 este condamnat doar la cinci ani închisoare și doar pentru port ilegal de armă și încălcarea regimului armelor și munițiilor.

Face pușcărie la Aiud și Jilava, iar în scurtă vreme este pus în libertate condiționată pe motive medicale. Pe 16 septembrie 1996, la 45 de ani, este internat de urgență la Spitalul Clinic Universitar din București cu diagnosticul de hemoragie digestivă superioară, varice esofagiene și ciroză hepatică cronică.

Pe 18 septembrie părăsește România pentru un tratament la Viena, unde moare pe 26 septembrie 1996. Nicu Ceaușescu este înmormântat, trei zile, mai târziu în Cimitirul Ghencea-Civil, cu tricolorul pe sicriu.