Evenimentul Istoric > Articole online > De la Trump la Biden. De ce e nevoie de tranziții pașnice ale puterii. Ce spunea George Washington
Articole online

De la Trump la Biden. De ce e nevoie de tranziții pașnice ale puterii. Ce spunea George Washington

Recentele alegeri americane nu au diferit de oricare altele din istoria contemporană într-o privință importantă: unii credeau că țara nu va mai asista la o tranziție pașnică a puterii, scrie NationalInterest, analizând modul în care au evoluat sau involuat unele state în privința transferului pe cale pașnică a guvernării.

Printre alte beneficii, procesul electoral oferă un mijloc pentru oponenții interni ai regimului aflat la putere de a prelua puterea fără vărsare de sânge.

Înlocuind comploturile cu strategii de campanie și asasinii cu consultanți politici, o democrație liberală funcțională înlocuiește forța letală cu convingerea pe cale pașnică.

Din păcate, tendința pe termen lung a democratizării s-a inversat recent. Iar acum, pentru prima dată de la începutul noului mileniu, autocrațiile depășesc numărul democrațiilor liberale.

Institutul Democrației de la Universitatea din Gothenberg, Suedia, clasifică acum state precum Honduras, Ungaria, Nicaragua, Niger, Filipine, Serbia, Thailanda, Turcia, Venezuela și alte câteva foste democrații drept autocrații, atunci când sunt ajung să aibă mai puțin de 0,5  Indicele democrației electorale (pe scara de la 0 la 1).

În discursul său de final de mandat, care a marcat prima tranziție pașnică a puterii în tânăra republică americană, George Washington a vorbit despre pericolele politicii.

El a descris spiritul facționalismului ca „un foc care nu trebuie stins” și a avertizat că „e nevoie de o vigilență constantă pentru a preveni transformarea lui într-un incendiu, ca nu cumva, în loc să încălzească, să distrugă”.

Nu e deloc o chestiune simplă pentru o comunitate democratică să se susțină, în ciuda conflictelor interne inevitabile.

Întrucât Statele Unite se confruntă cu urmările alegerilor, cetățenii americani ar trebui să țină cont de un fapt: o tradiție a tranzițiilor pașnice ale puterii trebuie prețuită și protejată prin eforturi conștiente sau, după cum spunea Washington, prin vigilență.

Traducere de Luciana Pop

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola