Mulți s-au temut că o realegere a lui Trump ar putea provoca revolte în masă și jafuri, determinând numeroase companii din zonele urbane să se baricadeze de teama haosului.
Chiar și acum, când Biden a obținut o victorie – deși una care ar putea avea unele probleme cu voturile în unele state – unii comentatori se tem că susținătorii lui Trump ar putea refuza să accepte rezultatul.
În timp ce preocupările legate de tulburările civile merită luate în serios și orice pretinsă anomalie electorală ar trebui investigată pe deplin, ar trebui să nu ignorăm faptul că tranzițiile pașnice ale puterii – cândva rara avis – au devenit tot mai frecvente în diverse colțuri ale lumii.
Totuși, transferurile pașnice de putere sunt departe de „implicit”. Potrivit unei analize a celor de la The Economist, în ultimele sute de ani, doar aproximativ jumătate din țările lumii au reușit fie și un singur transfer de putere fără lovituri de stat, războaie civile sau crize constituționale. Vestea bună e că, odată ce o țară reușește să asigure o schimbare pașnică de guvern, practica tinde să se înrădăcineze în timp și creează un impuls pozitiv pentru continuarea tranzițiilor pașnice de putere.
Tendința tranzițiilor pașnice ale puterii, care a devenit tot mai frecventă în întreaga lume, deși, din păcate, normele nu se aplică peste tot, este legată de ascensiunea globală a democrației liberale.
Acest sistem de guvernare este mult mai bun în a produce schimbări pașnice de regim, decât sistemele autoritare.