Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Katalin Novak, într-o rară opoziție față de Viktor Orban. Decizia care a provocat scandal la Budapesta
Articole online

Katalin Novak, într-o rară opoziție față de Viktor Orban. Decizia care a provocat scandal la Budapesta

Orban

Katalin Novak, într-o rară opoziție față de Viktor Orban. Decizia care a provocat scandal la Budapesta

Președintele Ungariei a pus veto la o lege considerată pe scară largă ca fiind discriminatorie față de persoanele LGBTQ+, îndemnând parlamentul să elimine un paragraf controversat care ar face legală raportarea anonimă a anumitor cupluri homosexuale către guvern, potrivit POLITICO.

Parlamentul ungar a aprobat la începutul acestei luni o lege care, în teorie, transpune o directivă a UE care protejează denunțătorii, dar care ar permite, de asemenea, ca oamenii să îi poată denunța pe cei care contestă „rolul recunoscut de Constituție al căsătoriei și al familiei” și pe cei care contestă drepturile copiilor „la o identitate corespunzătoare sexului lor la naștere”.

Acest lucru, a declarat președintele ungar Katalin Novak într-o scrisoare adresată Adunării Naționale, merge dincolo de transpunerea legislației UE, deoarece capitolul controversat „nu întărește, ci mai degrabă slăbește protecția valorilor fundamentale”.

Parlamentarii pot trece peste veto-ul lui Novak

Indiferent, aceasta constituie o mustrare rară a premierului ungar Viktor Orbán.

Orbán a luat măsuri drastice împotriva drepturilor LGBTQ+ timp de mai bine de un deceniu. La un an după ce a venit la putere, în 2010, partidul său a adoptat o nouă constituție care interzice căsătoriile între persoane de același sex. Ulterior, documentul a fost modificat pentru a interzice cuplurilor de același sex să adopte copii.

Acest lucru a pus Budapesta împotriva Bruxelles-ului, Comisia Europeană acuzând Ungaria în fața celor mai înalte instanțe ale blocului pentru adoptarea unei legi care, în opinia executivului UE, discriminează persoanele pe baza orientării lor sexuale și a identității de gen.

Legea „anti-propagandă” prin care Ungaria încearcă să interzică minorilor conținutul care „promovează sau prezintă” ceea ce ea numește „divergența față de identitatea de sine corespunzătoare sexului la naștere, schimbarea de sex sau homosexualitatea”.

Parlamentul European și Comisia Europeană, împreună cu peste o duzină de țări europene, s-au alăturat procesului împotriva legii.

Registration

Aici iti poti reseta parola