Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > De la conflict intern la stat: Instituția domniei valahe și familiile de boieri de margine
Articole online

De la conflict intern la stat: Instituția domniei valahe și familiile de boieri de margine

boieri

De la conflict intern la stat: Instituția domniei valahe și familiile de boieri de margine

În părțile Buzăului, începând cu secolul al XV-lea sunt atestate familii de care provin din zonele prahovene, dar au nevoie de o întărire a domnului asupra unor sate brăilene și buzoiene. În secolul XV, pentru hiclenie au fost confiscate bunuri ale boierilor din toate regiunile țării, cu excepția regiunii Brăila – Râmnicu Sărat. Boierii buzoieni, brăileni si râmniceni nu sunt menționați în hrisoave de secol XV, pentru că nu au contribuit la consolidarea Țării Românești în acea perioadă.

Au existat chiar aprige conflicte între boierii buzoieni și domnii munteni. După moartea lui Neagoe Basarab, buzoienii s-au implicat intens în lupta pentru tronul țării, susținând diverși pretendenți precum Radu Călugăru. Neagoe Basarab a știut însă să își fac si aliați printre boierii buzoieni, oferind hrisoave de întărire. Domnia lui Neagoe Basarab constituie un punct de cotitură în relația domniei cu marea boierime buzoiană.

Sancționați de cele mai multe ori de domnul din marea familie a Craioveștilor, buzoienii se vor implica activ după moartea lui Neagoe în lupta pentru tron și vor participa de acum la construirea statală a Țării Românești medievale. În vremea lui Radu de la Afumați (1522-1529) apare atestată pentru prima dată una dintre cele mai mari familii de boieri buzoieni: Brăgeștii. Importanța boierilor buzoieni e dovedita și de lista de mănăstiri din această zona (Aninoasa, Tisău etc).. Buzoienii au fost o entitate social-politică importantă și cu o conștiință sensibil diferită față de restul boierilor. Abia în veacul al XVII-lea instituția domniei preia controlul și asupra zonei Buzău-Brăila.

Așadar, boierimea buzoiană a avut un parcurs inedit în secolele XV-XVI, de la neimplicare și contestare, ajungând să constituie la un moment dat (deceniul 4 al secolului al XVI-lea) unul dintre cele mai însemnate centre de putere, tocmai pentru că acționau ca un grup de interese și pentru că nu se supunea puterii centrale. O altă familie de boieri de margine, cea mehedințeană, e foarte prezenta în atestările documentare prin danii, hrisoave de întărire, ctitorii. Boiernașii mehedințeni au supraviețuit datorita implicării lor în construcția statală a Basarabilor. Evoluția Țării Românești nu a fost atât de uniformă pe cât se crede, iar construcția ei e departe de a se fi încheiat în secolul XVI, când începe să se facă simțit aportul familiei de boieri buzoieni, când reușesc chiar să cucerească tronul.

Registration

Aici iti poti reseta parola