Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > GeRusia are de apărat interese economice enorme
Articole online

GeRusia are de apărat interese economice enorme

Interese economice imense leagă Germania de Rusia

Economia germană ar suferi o lovitură devastatoare dacă Rusia ar invada Ucraina și ar fi supusă unor sancțiuni occidentale.
Poziția Germaniei vizavi de criza ucraineană este extrem de dificilă. O numă relație cu Rusia și livrările de gaz ieftyin rusesc sunt esențiale pentru cea mai puternică economie europeană. Berlinul nu își poate permite o creștere a prețurilor la combustibili pe care o invazie rusă în Ucraina le-ar declanșa. Asta pentru că Germania suferă deja din cauza inflației record.

Expertul Jörg Forbrig a trecut în revistă pentru WiWo toate motivele pentru care un război ar fi dăunător economiei germane.
„Președintele IFO, Clemens Fuest, a avertizat acum despre un șoc al prețurilor petrolului și gazelor în cazul unei invazii – chiar dacă aprovizionarea cu gaze nu ar fi restricționată, ar exista un șoc al prețurilor, cel puțin temporar. Asta ar afecta în mod egal gospodăriile și industria germană”.

Până acum, Institutul IFO se așteaptă ca inflația din Germania să atingă patru procente în acest an – cea mai mare rată din 1993 încoace. Ar fi vorba, totodată, despre o rată semnificativ mai mare decât cele 3,1 procente din 2021.
„Dacă izbucnește un război, acesta ar putea fi și mai mare”, spune Fuest
În același timp, prețurile de consum din Germania au crescut deja cu 4,9% în ianuarie.
Măsurat prin Indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC), măsura inflației pe care Banca Centrală Europeană (BCE) își bazează politica monetară, prețurile de consum din această țară au chiar urcat cu 5,1 la sută.
Această evoluție este determinată în special de prețurile la energie, care au explodat în ultimele luni.
În Europa, acestea au urcat cu aproape 30 la sută într-un an – și din cauza faptului că o posibilă agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei pune presiune pe aprovizionare.

Multe țări europene sunt dependente de gazul rusesc

Potențiala creștere a prețurilor carburanților nu ar afecta numai Germania, ci ar avea un impact mai larg asupra întregii Europe, inclusiv asupra Marii Britanii.

Amenințarea de a dezafecta conducta Nord-Stream II nu îi va costa scump numai pe oligarhii ruși, dar va vedea că livrările de gaz atât de necesare nu vor putea satisface în întregime piața europenă. Iar Germania este de departe cea mai importantă piață de vânzare pentru gazul rusesc.

Sursele alternative de gaz vin din Norvegia, dar Oslo și-a mărit deja livrările în octombrie și, totuși, acest lucru nu a putut împiedica explozia prețurilor. Mai ales că, producția norvegiană stagnează de mulți ani.

Potrivit analiștilor Commerzbank, „aproape că există un alt potențial de creștere pe termen scurt”. Chiuar și în cazul unei opriri a aprovizionării din Rusia, stocurile de gaze ale Germaniei ar oferi un anumit răgaz, dar acest răgaz ar dura numai până în aprilie, avertizează analiştii.

Mulți experți în energie au prospectat ideea de a obține gaz natural lichefiat din alte țări. Atât SUA, cât și Qatar au fost luate în considerare. Cu toate acestea, transportul și depozitarea de gaz natural lichefiat necesită resurse extrem de complicate și costisitoare.

În prezent, mare parte din gazul pompat în Europa din Rusia și Orientul Mijlociu traversează Ucraina. Anul trecut, gazul livrat în Europa prin conductele ucrainene a scăzut cu 25 la sută, iar temerile de perturbări ulterioare au crescut odată cu acumularea de trupe rusești lângă granița cu Ucraina.

Moscova neagă afirmațiile occidentale că are planuri de a invada Ucraina. Dar dacă o criză va izbucni, există puține alternative pentru a umple golul lăsat de aprovizionarea cu gaze rusești, scrie Daily Express.

 

 

 

 

 

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola