Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > De ce i s-a atribuit lui Ludovic al XIV-lea expresia “Statul sunt eu”
Articole online

De ce i s-a atribuit lui Ludovic al XIV-lea expresia “Statul sunt eu”

Programul regelui

Deținând puterea absolută, conducând regatul fără a avea un prim-ministru, lui Ludovic al XIV-lea i s-a atribuit expresia “Statul sunt eu”. În perioada de domnie a acestuia, Franța a avut o adevărată evoluție în plan economic și cultural, literatura franceză înflorind prin operele lui Moliere, La Fontaine și Racine.

Puțini știu însă că Ludovic al XIV-lea a fost cel care a inventat tocurile înalte la bărbați și perucile luxuriante, pentru a părea mai înalt în fața supușilor săi. Dorind să aibă parte de cea mai bună calitate, perucile erau făcute doar din păr natural, motiv pentru care era căutat în tot regatul.

Potrivit site-ului Palatului Versailles, regele își începea dimineața la 08:30, medicii urmând să îi verifice organismul pentru a constata dacă totul este în ordine. Ulterior, circa 100 de persoane erau prezente la pregătirea regelui. La ora 10:00 ieșea din apartamentul său, urmând ca Ludovic al XIV-lea să participe la slujba din Capela Regală. În jurul orei 23:30, Ludovic al XIV-lea își încheia ziua, urmând ritualurile cu care își începuse ziua.

Îngropat în mai multe locuri

Cu toate că a înălțat un imperiu, nici Regele Soare nu a putut trăi pentru totdeauna, murind pe 1 septembrie 1715 din cauza cangrenei. În urma decesului său, lucrurile au devenit foarte ciudate. Tradiția regală cerea ca înmormântarea corpului să aibă loc în sicrie de plumb, iar îmbălsămarea să fie făcută separat pentru inimă și corp.

Sicriul a fost expus, astfel încât toți orășenii să își poată aduce omagiul, părțile lui Ludovic al XIV-lea fiind prezente în locuri diferite, astfel încât fiecare să decidă cărei părți să îi ofere omagiul. Corpul lui Ludovic al XIV-lea a ajuns la Saint-Denis, iar inima a fost îngropată la Biserica Saint-Paul-Saint-Louis de pe Rue Saint-Antoine din Paris.

Registration

Aici iti poti reseta parola