Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > De ce a cedat tribul Osage pământurile din Missouri și Arkansas?
Articole online

De ce a cedat tribul Osage pământurile din Missouri și Arkansas?

De ce a cedat tribul Osage pământurile din Missouri și Arkansas?

Osage era cel mai mare trib al populației Sioux din sud care ocupa ceea ce avea să devină mai târziu statele Missouri, Kansas și Nebraska. Când primii exploratori și coloniști anglo-saxoni s-au mutat în această regiune, au întâlnit o societate sofisticată de amerindieni care trăiau în sate mai mult sau mai puțin permanente, alcătuite din căsuțe solide din pământ și bușteni. Osage – ca și popoarele înrudite Quapaw, Ponca, Omaha și Kansa – vânau bivoli și animale sălbatice ca și indienii de câmpie, dar creșteau și culturi pentru a-și completa dieta.

Deși Siouxii din sud se războiau între ei aproape constant, americanii au găsit mult mai ușor de înțeles și de negociat cu aceste triburi mai sedentare decât cu Siouxii nomazi din nord. Negociatorii americani i-au convins pe Osage să renunțe la pământurile lor tradiționale și să se mute în mod pașnic într-o rezervație din sudul Kansas-ului în 1810. Când coloniștii americani au început să râvnească la rezervația Osage din Kansas, tribul a fost de acord cu o nouă mutare, mutându-se în ceea ce este astăzi Osage County, Oklahoma, în 1872.

O astfel de presiune constantă din partea coloniștilor americani pentru a-i alunga pe nativii americani de pe pământurile valoroase și a-i muta în rezervații marginale a fost mult prea frecventă de-a lungul istoriei colonizării vestului. Cele mai multe triburi au fost devastate de aceste relocări, inclusiv unele triburi Sioux din sud, precum Kansa, a căror populație de 1.700 de persoane a fost redusă la doar 194 în urma relocării lor dezastruoase într-o rezervație de 250.000 de acri în Kansas. Totuși, Osage s-au dovedit a avea un succes neobișnuit în adaptarea la cerințele vieții într-o lume dominată de anglo-americani, datorită prezenței norocoase a unor rezerve mari de petrol și gaze în rezervația lor din Oklahoma.

Împreună cu gestionarea eficientă a contractelor de pășunat încheiate cu anglo-saxonii, Osage au acumulat o bogăție enormă în secolul XX din depozitele de petrol și gaze, devenind în cele din urmă cel mai bogat trib din America de Nord.

Registration

Aici iti poti reseta parola