De câte ori a declarat oficial SUA război?
Statele Unite au declarat oficial război de 11 ori în timpul a cinci conflicte militare separate. Conform Constituției (articolul I, secțiunea 8), Congresul are competența exclusivă de a declara război. Ultima dată când America a declarat război a fost în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Războiul din Coreea, războiul din Vietnam și campaniile extinse din Afganistan și Irak nu au fost niciodată marcate de declarații de război din partea Congresului.
1. Războiul din 1812
Cunoscut drept „al doilea război de independență”, Războiul din 1812 a fost primul test militar al Americii ca națiune suverană. Președintele James Madison, înfuriat de refuzul Marii Britanii de a respecta neutralitatea Americii în conflictul în curs de desfășurare dintre Marea Britanie și Franța, a cerut Congresului să declare război fostului său stăpân colonial.
Votul din Congres nu a fost unanim, federaliștii obiectând la agresivitatea legislatorilor nou-aleși. Dar, în cele din urmă, Camera a votat cu 79-49, iar Senatul cu 19-13 pentru a declara război împotriva a ceea ce rămânea cea mai mare putere militară de pe Pământ.
Madison a semnat declarația la 18 iunie 1812.
„Prin prezenta se declară existența războiului între Marea Britanie și dependențele sale și Statele Unite ale Americii și teritoriile lor”, se arată în decret. „Președintele Statelor Unite este autorizat prin prezenta să folosească întreaga forță terestră și navală a Statelor Unite pentru a pune în aplicare acest lucru.”
2. Războiul mexicano-american
Războiul din 1846 cu Mexicul a început ca o dispută legată de pământ. În 1836, Texasul și-a câștigat independența față de Mexic și a devenit Republica Texas, dar Mexicul nu a renunțat niciodată la pretențiile sale asupra acelui pământ. Astfel, atunci când Statele Unite au anexat Texasul în 1845, tensiunile au escaladat între vecinii din nord și cei din sud. Când președintele James Polk a trimis trupe americane să patruleze la granița Rio Grande, armata mexicană a atacat, oferindu-i lui Polk justificarea de care avea nevoie pentru a cere Congresului să declare război.
Congresul a fost chiar mai divizat în ceea ce privește intrarea în război cu Mexicul decât în timpul Războiului din 1812. Whigs din nord au considerat că era o acaparare nejustificată de terenuri de către democrații din sud, care doreau să adauge Statelor Unite mai multe teritorii cu sclavi.
În cele din urmă, Whigs au cedat, de teamă că vor avea aceeași soartă politică ca și federaliștii, a căror opoziție față de Războiul din 1812 a dus la pieirea lor. Senatul a adoptat declarația la 12 mai 1846, care începea astfel: „Întrucât, prin actul Republicii Mexic, există o stare de război între acest guvern și Statele Unite”.
3. Războiul hispano-american
Războiul de scurtă durată dintre Statele Unite și Spania a început ca un război cubanez pentru independență. Ziarele americane au urmărit îndeaproape situația revoluționarilor cubanezi în timp ce aceștia luptau cu Spania între 1895 și 1898, publicând povestiri senzaționale.
Implicarea Americii în conflictul din apropiere a fost pecetluită de scufundarea misterioasă a navei de război americane Maine în portul Havana la 15 februarie 1898.
În aprilie, Congresul a adoptat o rezoluție prin care recunoștea independența Cubei și ordona Spaniei să se retragă, dar Spania a refuzat. Așa că președintele William McKinley a răspuns cu o blocadă navală americană a Cubei și a cerut 125.000 de voluntari pentru a o impune. Spania a declarat imediat război, iar Congresul SUA a urmat exemplul la 25 aprilie 1898.
Declarația a fost adoptată în unanimitate prin vot vocal în ambele camere. Războiul s-a încheiat la 10 decembrie prin Tratatul de la Paris, prin care Spania nu numai că a acordat independența Cubei, dar a cedat Statelor Unite și teritoriile Guam și Puerto Rico. De asemenea, Spania a fost de acord să vândă Filipinele Statelor Unite pentru 20 de milioane de dolari.
4. Primul Război Mondial – Germania
Președintele Woodrow Wilson nu era dornic să intre în Primul Război Mondial. Chiar și după scufundarea în 1915 a pacheboturilor britanice de pasageri Lusitania și Arabic de către submarine germane, în care au fost uciși 131 de cetățeni americani, Wilson s-a abținut. În loc să declare război, i-a făcut pe germani să promită că vor înceta atacurile asupra navelor civile aliate.
Cu toate acestea, până în 1917, germanii au recalculat și au decis să riște implicarea SUA în Primul Război Mondial prin reluarea atacurilor asupra navelor civile din Atlanticul de Nord, crezând că pot câștiga războiul înainte ca americanii să intre în el.
La 2 aprilie 1917, Wilson a cerut Congresului să declare război Germaniei, invocând reluarea atacurilor submarine ale acesteia și încercările sale de a recruta Mexicul ca inamic al Statelor Unite. Declarația a fost aprobată cu marje mari de voturi atât în Cameră (373-50), cât și în Senat (82-6). Forțele americane au suferit peste 320.000 de pierderi în Primul Război Mondial, dintre care peste 116.000 de morți.
5. Primul Război Mondial – Austria-Ungaria
La 28 iulie 1914, Austro-Ungaria a declarat război Serbiei, ca represalii pentru asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand al Austriei și a soției sale de către naționaliștii sârbi. Germania s-a aliat imediat cu Austria-Ungaria, declanșând un efect de domino politic care a adus toate marile puteri europene la război în câteva zile.
La 10 decembrie, la opt luni după ce Statele Unite au declarat război Germaniei, Congresul a adoptat o declarație de război separată împotriva Austro-Ungariei, invocând complicitatea imperiului în atacurile submarine germane asupra navelor americane.
6. Al Doilea Război Mondial – Japonia
În primele ore ale dimineții zilei de 7 decembrie 1941, Japonia a lansat un atac surpriză devastator asupra instalațiilor navale americane de la Pearl Harbor, Hawaii. După mai puțin de două ore de bombardament aerian, cea mai mare parte a flotei din Pacific a fost scufundată, iar 3.500 de militari americani au fost uciși sau răniți.
Chiar în acea zi, președintele Franklin D. Roosevelt a scris discursul său emblematic în fața Congresului, cerând o declarație de război împotriva Japoniei pentru „atacul neprovocat și josnic”. Iar pe 8 decembrie, Roosevelt s-a adresat Congresului și națiunii, numind ziua de 7 decembrie 1941 „o dată care va rămâne în infamie”. Răspunsul Congresului a fost rapid, cu un vot nominal aproape unanim în Cameră (singura disidentă a fost pacifista Jeannette Rankin din Montana) și o declarație de război unanimă în Senat.
7. – 8. Al Doilea Război Mondial – Germania și Italia
La doar patru zile de la atacul japonez asupra Pearl Harbor, în timp ce americanii erau încă răvășiți de durere și furie, liderul nazist Adolf Hitler din Germania a produs o nouă surpriză prin declararea războiului împotriva Statelor Unite. Italia fascistă, obligată de un pact al Axei semnat în 1940, a declarat, de asemenea, război Americii.
La 11 decembrie 1941, Roosevelt a trimis un mesaj Congresului în care cerea din nou o declarație de război.
„Forțele care se străduiesc să înrobească întreaga lume se îndreaptă acum spre această emisferă”, a scris Roosevelt. „Eforturile rapide și unite ale tuturor popoarelor lumii care sunt hotărâte să rămână libere vor asigura [sic] o victorie mondială a forțelor dreptății și a corectitudinii asupra forțelor sălbăticiei și barbariei.”
De data aceasta nu a existat absolut niciun disident. În Cameră, Rankin a ales să voteze „prezent” în loc de „nu”, ceea ce a făcut ca votul să fie de 393 la 0.
9.-11. Al Doilea Război Mondial – Bulgaria, Ungaria și România
La 3 iunie 1942, Roosevelt a semnat trei declarații finale de război împotriva celorlalte puteri ale Axei. Bulgaria, Ungaria și România au avut fiecare propriile motive pentru care s-au aliat cu Germania în 1940.
În scrisoarea sa către Congres, Roosevelt a scris:
„Îmi dau seama că cele trei guverne au întreprins această acțiune [declararea războiului împotriva Statelor Unite] nu din proprie inițiativă sau ca răspuns la dorințele propriilor popoare, ci ca instrumente ale lui Hitler”.
Aceste trei declarații de război din timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost ultimele adoptate vreodată de Congresul Statelor Unite. Toate războaiele care au urmat – Războiul din Coreea, Războiul din Vietnam, războaiele din Afganistan și Irak – au fost fie inițiate printr-o „autorizație de utilizare a forței militare” (AUMF) din partea Congresului, fie, în cazul Coreei, nu au fost deloc autorizate de Congres.