Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Curajul și sacrificiul celor trei bărbați care au schimbat soarta războiului cu prețul vieții lor
Articole online

Curajul și sacrificiul celor trei bărbați care au schimbat soarta războiului cu prețul vieții lor

La 30 octombrie 1942, doi membri ai Marinei Regale care serveau pe HMS Petard s-au înecat în timp ce capturau cărți de coduri de pe un submarin german.

Curajul și sacrificiul celor trei bărbați care au schimbat soarta războiului cu prețul vieții lor

Marinarul Colin Grazier, din Tamworth, Staffordshire, avea 22 de ani și era căsătorit de doar două zile înainte de a pleca pe distrugătorul britanic. Prim-locotenentul Tony Fasson, din Jedbugh, Scoția, avea 29 de ani. Materialul Enigma pe care l-au capturat de pe U-559 i-a permis lui Alan Turing și echipei sale de spărgători de coduri de la Bletchley Park să descifreze codul Enigma al marinei germane și să deschidă calea spre pace.

Recuperarea cărților de coduri

Potrivit colegilor de bord, Fasson și Grazier s-au dezbrăcat și au înotat până la nava U-559 avariată. Făcând acest lucru, „s-au îndreptat spre infernul din care fugea inamicul lor.”

S-au urcat împreună la bordul submarinului și au început să spargă dulapurile cu armele lor. I-au predat conținutul, inclusiv cărțile de coduri, lui Brown, care se alăturase unei echipe de îmbarcare ce se îndrepta spre navă cu o mică barcă de salvare.

Atât Fasson, cât și Grazier s-au scufundat odată cu submarinul când acesta a fost luat de un val puternic. Trupurile lor nu au fost recuperate niciodată.

Brown a reușit să transmită cărțile colegilor săi. În timp ce submarinul se scufunda, el a ieșit din turnul submarinului și a supraviețuit.

În scurt timp, documentele au ajuns în mâinile spărgătorilor de coduri, care abia își puteau da seama de norocul lor.  Le-au oferit indicii pentru a descifra, în sfârșit, codul Enigma, care îi împiedicase să interpreteze mesajele bruiate ale submarinelor timp de 10 luni.

Cărțile de coduri luate de pe U-boat includeau Cartea scurtă de semnale și Cifrul scurt al vremii, care s-au dovedit a fi materiale neprețuite pentru Aliați. Datorită documentelor pe care oamenii le-au obținut de pe submarinul U-559, codul (cunoscut sub numele de Shark) a fost descifrat la Bletchley Park la 13 decembrie 1942.

Informațiile obținute din comunicațiile descifrate au primit numele de cod Ultra și au dezvăluit poziția submarinelor. Ca urmare, convoaiele care aduceau provizii esențiale, inclusiv alimente, în Marea Britanie din America au putut fi redirecționate pentru a evita atacul.

Situația s-a schimbat, „vânătorii devenind vânați”

„Haitele de lupi” ale submarinelor scufundau navele aliate cu o viteză dublă față de ritmul în care erau construite, cu pierderi de vieți omenești teribile. În schimb, numărul submarinelor se dubla pe măsură ce germanii câștigau avantajul în război. Situația era nesustenabilă, iar Marea Britanie era tot mai aproape de capătul puterilor.

Marea Britanie a reușit cu greu să evite capitularea din cauza penuriei de alimente și a putut să se pregătească pentru bătăliile terestre ce aveau să urmeze, ajungând la punctul culminant în debarcările din Ziua Z.

Situația după război

Nevoia de discreție i-a condamnat pe acești oameni la anonimat. Mult timp după eveniment, eroismul bărbaților din Marină a rămas secret, de teamă ca germanii să nu afle despre compromiterea codului Enigma („de nepătruns”). Nici măcar familiilor lor nu li s-a spus. Dar, toate acestea s-au schimbat atunci când Phil Shanahan a acceptat cauza lor, în timp ce lucra ca redactor-șef adjunct la Tamworth Herald în 1998.

„A început ca o poveste și o campanie pur locală pentru Colin Grazier, cu scopul de a strânge bani pentru un fel de memorial în amintirea sa în Tamworth, dar am realizat în curând că era mult mai mare decât atât și ne-am trezit purtând torța pentru Fasson și Brown”, a spus el.

Punctul culminant al campaniei a fost dezvelirea monumentului cu trei ancore din Piața Sfânta Editha, Tamworth. Monumentul a fost creat de sculptorul cu renume mondial Walenty Pytel, care a realizat sculptura fântânii de la Casa Parlamentului. Sculptura eroilor Enigma prezintă o ancoră de navă autentică, care cântărește peste două tone. Fiecare ancoră reprezintă una dintre viețile bărbaților.

În toamna anului 2017, Parlamentul i-a recunoscut și comemorat oficial pe acești eroi printr-o moțiune adoptată (Early Day Motion). Nepotul lui Winston Churchill, Nicholas Soames, s-a numărat printre semnatari.

Moțiunea afirma:

„Această Cameră salută curajul extraordinar al celor trei membri ai echipajului HMS Petard care, la 30 octombrie 1942, au urcat la bordul submarinului german U-559 care se scufunda în circumstanțe de pericol extrem; recunoaște că materialul Enigma pe care l-au recuperat s-a dovedit vital pentru salvarea a nenumărate nave și vieți ale aliaților; regretă profund faptul că doi dintre ei s-au înecat când submarinul s-a scufundat, iar cel de-al treilea nu a supraviețuit războiului; și consideră că exemplul și sacrificiul de sine al locotenentului Anthony Fasson, al marinarului Colin Grazier și al lui Tommy Brown nu trebuie să fie niciodată uitate.”

 

 

 

 

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola