Evenimentul Istoric > Articole online > Curajul de a spune NU. Povestea bărbatului care a refuzat salutul nazist
Articole online

Curajul de a spune NU. Povestea bărbatului care a refuzat salutul nazist

Imaginea care-l surprinde pe un bărbat stând cu brațele încrucișate și refuzând salutul nazist, într-o zi din 1936, în orașul german Hamburg, face turul lumii grație unei pagini de Facebook japoneze.

Numele bărbatului este August Landmesser. S-a născut în 1910 în Schleswig-Holstein.

Într-o zi, în 1936, în Germania nazistă a lui Adolf Hitler, el a fost cel care a refuzat salutul nazist, deși era în mijlocul unei mulțimi care tocmai efectua acel salut, la unison. 

În jurul lui August este o mare de oameni cu brațele ridicate, la comandă, în semn de salut, pentru a sărbători inaugurarea unei nave nou-nouțe în portul Hamburg.

Scena a fost imortalizată de un fotograf. Nu este chiar necunoscută: imaginea este expusă la centrul de documentare ”Topografia terorii”, situat în fostul cartier general al Gestapoului, din Berlin.

Dar clișeul cu pricina a reapărut în 2012, povestea devenind virală, datorită rețelelor de socializare.

Fotografia a fost postată la 4 februarie 2012 în pagina de Facebook a unei organizații de ajutorare a victimelor seimului care a afectat Japonia în martie 2011. Seism urmat de un tsunami și de catastrofa de la centrala nucleară de la Fukushima.

De atunci, zeci de mii de utilizatori ai Internetului au dat ”like” acestei imagini la Facebook, dintre care câteva mii bune au și comentat-o, scrie lexpress.fr.

Pentru organizația japoneză Senrinomichi, acest instantaneu simbolizează ”curajul de a spune NU”. De altfel ”Curaj” este și titlul pe care i l-a dat Fasena, un site informativ privind lagărul de concentrare de la Auschwitz, citat de cotidianul american The Washington Post.

Nu este singurul om, desigur, care să fi găsit forța de a refuza. În comentariile la postarea imaginii, utilizatorii rețelei de socializare citează și alte cazuri, cum ar fi cel al lui Albert Richter, un campion la ciclism, care și el a spus nu și a cărui poveste a fost subiectul unui documentar.

Dar să revenim la August Landmesser. Atunci când a fost realizată fotografia, era tânăr muncitor pe șantierul naval din Hamburg. De aici și prezența sa la ceremonia lansării la apă a navei Blohn&Voss. ”În acea zi, însuși Hitler era prezent la Hamburg”, precizează textul care însoțește cliseul de la centrul de documentație berlinez.

”August Landmesser avea atunci motive serioase, personale, de a nu accepta salutul nazist”, scrie The Washington Post.

În 1935, tânărul, pe atunci în vârstă de 25 de ani, s-a căsătorit cu Irma Eckler, în vârstă de 22 de ani. Problemă majoră în Germania vremii: ea era evreică.

Legea nazistă interzicea uniunea lor. August Landmesser a fost exclus din partidul nazist la care aderase în 1931. 

În data de 13 iunie 1935, când s-a realizat această fotografie, bărbatul nu mai era membru de partid. Imaginea arată cât de mult s-a schimbat percepția sa despre țara în care trăia, notează revista germană Focus.

Cuplul a sfidat din nou Germania nazistă, fiindcă a adus pe lume două fetițe, Ingrid, în octombrie 1935, și Irene, în iulie 1937.

Cei doi soți au fost arestați în 1938. August Landmesser și soția sa au fost trimiși la închisoare pentru că au dezonorat rasa. Au fost condamnați la muncă silnică. August Landmesser a fost eliberat în 1941, dar trimis imediat pe front, unde i se pierde urma.

Soția sa a murit în detenție în 1942. Cele două fete au fost trimise la orfelinat, dar au supraviețuit.

Bine, și cum de știm că este vorba chiar despre el în această fotografie devenită simbol? În 1991, Irene l-a recunoscut pe tatăl ei în această fotografie, care fusese folosită de un ziar german.

De câțiva ani, ea aduna documente referitoare la destinele apropiaților săi. În 1996 chiar a publicat o carte în care povestește istoria familiei sale destrămate de Germania nazistă.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola