Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cum vom ști când va începe contraofensiva mult așteptată a Ucrainei? 
Articole online

Cum vom ști când va începe contraofensiva mult așteptată a Ucrainei? 

Ucraina și Rusia

Războiul Rusiei în Ucraina se apropie de 15 luni, liniile de front sunt în mare parte statice, iar întrebările se învârt în jurul problemei legate de momentul în care forțele Kievului vor lansa în sfârșit mult așteptata contraofensivă.

Cum vom ști când va începe contraofensiva mult așteptată a Ucrainei? 

Când, mai exact, s-ar putea întâmpla acest lucru a stârnit deja confuzie în rândurile armatei ruse, mai ales că Ucraina face mici câștiguri teritoriale în regiunea de est a țării. Dar experții militari spun că semnalul final că o ofensivă pe scară largă este în curs de desfășurare va fi atunci când forțele Kievului vor integra blindatele grele furnizate de SUA și aliații săi din NATO într-o ofensivă în prima linie.

„Contraofensiva ucraineană, cred, va începe cu o explozie, la propriu și la figurat”, a declarat pentru Insider Mark Cancian, colonel în retragere din Rezerva Corpului de Marină al SUA.

De luni de zile, Ucraina a semnalat că va desfășura un contraatac masiv care vizează eliberarea teritoriului ocupat, ca urmare a unei contraofensive ucrainene de succes în vara anului trecut și la începutul toamnei. Contraatacul așteptat al Ucrainei va veni în urma a ceea ce s-a dovedit a fi o ofensivă lipsită de strălucire desfășurată de forțele rusești în timpul iernii.

Trupele Moscovei nu au reușit să facă progrese teritoriale semnificative, în ciuda faptului că au plătit costuri uimitor de mari în vieți omenești. Luptele sunt în mare parte un război de uzură de-a lungul liniilor de front care nu se schimbă prea mult de la o zi la alta.

Focarul ostilităților a fost în primul rând orașul Bakhmut din estul Ucrainei, devastat de război

Pentru a ajuta Ucraina să se pregătească pentru atac, susținătorii săi occidentali – precum SUA și membrii NATO – au angajat mai multe blindate grele, cum ar fi tancuri avansate și moderne, transportoare blindate de trupe, vehicule de luptă de infanterie și alte sisteme care să ajute la întărirea arsenalului Kievului, cum ar fi apărarea aeriană și artileria. Se așteaptă ca vehiculele blindate, în special, să ajute Ucraina să lovească puternic și să exploateze rapid câștigurile prin șoc, putere de foc și mobilitate.

Deși detaliile operaționale ale ofensivei rămân un secret bine păzit de către oficialii ucraineni, aceștia au vorbit în mod public uneori despre ambițiile Ucrainei și au dat indicii că armata este pregătită. Ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov a declarat la sfârșitul lunii aprilie că Kievul este pregătit să folosească armele occidentale pentru a lovi Rusia cu „mână de fier”.

„De îndată ce va exista voința lui Dumnezeu, vremea și o decizie a comandanților, o vom face”, a declarat Reznikov. „Suntem într-un procent ridicat pregătiți”. Ulterior, el a dat înapoi, exprimându-și rezervele.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat săptămâna trecută pentru televiziunile europene că forțele sale mai au nevoie de timp. Totuși, nu toată lumea a fost convinsă că liderul ucrainean a fost sincer.

Pe fondul speculațiilor cu privire la momentul în care va începe contraofensiva ucraineană, recentele câștiguri teritoriale ale trupelor de la Kiev provoacă deja confuzie în rândurile rușilor.

Forțele ucrainene au semnalat săptămâna trecută că au făcut progrese și au efectuat „contraatacuri eficiente” în zonele din linia întâi, inclusiv în jurul Bakhmut, unde mercenarii Grupului Wagner au jucat un rol cheie în campania Rusiei. 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola