Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cum va decurge bătălia finală dintre Orban și Cîțu de la Congresul PNL din 25 septembrie 2021
Articole online

Cum va decurge bătălia finală dintre Orban și Cîțu de la Congresul PNL din 25 septembrie 2021

La Congres sunt aşteptaţi 5.000 de delegaţi, dintre care 493 sunt delegaţi de drept, restul sunt delegaţi aleşi după norma de reprezentare, conform statutului.

Congresul a fost convocat de către Consiliul Naţional al partidului, reunit la la 30 mai 2021.

Candidaţii înscrişi în cursă sunt actualul preşedinte al partidului, Ludovic Orban, şi premierul României, Florin Cîţu.

La reuniune va participa şi preşedintele Klaus Iohannis, potrivit anunţului făcut de acesta la 22 septembrie 2021.

Calendarul

Conform calendarului stabilit de Consiliul Naţional din data de 30 mai 2021, în perioada 1 iunie-25 septembrie 2021, au avut loc alegeri interne, adunările generale ale organizaţiilor locale, conferinţele judeţene de alegeri şi prezentarea şi votul moţiunilor candidaţilor.

Ludovic Orban şi-a anunţat intenţia de a intra în cursa pentru un nou mandat încă de la Consiliul Naţional din 30 mai, precizând că şi Florin Cîţu şi-ar fi anunţat intenţia în acest sens.

„Salut acest anunţ care dă drumul la o competiţie în PNL care sunt convins că va face bine PNL. (…) Salut, Florin, intrarea în cursă. (…) Am discutat cu domnul prim-ministru Florin Cîţu şi, în mod evident, va exista între noi un gentleman’s agreement, care sper că va fi respectat de toţi membrii PNL, care să ducă la competiţie onestă, fair-play, pozitivă, în care să arătăm bogăţia de resurse a PNL”, a adăugat Orban la 30 mai 2021, după Consiliul Naţional al partidului.

PNL – Forţa Dreptei

Oficial, Ludovic Orban şi-a depus oficial candidatura pentru un nou mandat de preşedinte al PNL în data de 19 august 2021.

Orban a venit la sediul central al PNL, pentru depunerea candidaturii, alături de susţinătorii săi, între care foştii miniştri Violeta Alexandru, Adrian Oros, Ion Ştefan.

 În moţiunea cu care candidează, intitulată „PNL – Forţa Dreptei”, Ludovic Orban le promite alegătorilor din PNL că va orienta partidul spre o doctrină liberală conservatoare, considerând că acesta trebuie să reafirme şi să promoveze valorile fondatoare ale naţiunii române moderne – drepturile şi libertăţile individuale, familia, credinţa creştină.

„PNL este un promotor al valorilor româneşti, care susţine constant modernizarea şi dezvoltarea, dar respinge toate curentele neo-marxist progresiste, care în ultima vreme îşi fac loc pe nevăzutelea în minţile unora dintre români”, a mai adăugat Ludovic Orban.

România Liberală

La rândul său, Florin Cîţu şi-a depus candidatura în data de 20 august 2021, afirmând că a intrat în cursa internă pentru şefia partidului pentru a construi şi a uni PNL.

Premierul s-a înscris în cursă cu moţiunea sa intitulată, „România Liberală”, precizând că PNL va rămâne un partid de centru-dreapta, care are drept curente principale liberalismul, creştin-democraţia şi conservatorismul.

Florin Cîţu a fost însoţit la depunerea candidaturii de zeci de susţinători, printre care s-au numărat Rareş Bogdan, Alina Gorghiu, Emil Boc, Gheorghe Flutur, Alexandru Muraru.

Proiectele de moţiuni depuse de Ludovic Orban şi Florin Cîţu pentru candidatura la preşedinţia PNL au fost acceptate de Comisia de organizare a Congresului partidului, potrivit unui comunicat din 23 august 2021.

„În conformitate cu prevederile art. 68 din Statutul PNL, Comisia de organizare a Congresului a acceptat proiectele de moţiuni depuse de către candidaţii la preşedinţia PNL, respectiv domnul Ludovic Orban, în data de 19 august 2021, şi domnul Florin Cîţu, în data de 20 august 2021”, se arată în informarea semnată de către preşedintele comisiei, Theodor Stolojan.

Fără PSD

La 18 septembrie 2021, au avut loc Biroul Permanent Naţional al PNL şi Consiliul Naţional al partidului.

Biroul Politic Naţional al PNL a decis, astfel, la 18 septembrie ca termenul de depunere a candidaturilor pentru funcţiile de conducere, în afară de cea de preşedinte, să fie până joi (n.r. 23 septembrie) la ora 24.00, conform preşedintelui partidului, Ludovic Orban.

Acesta a adăugat că în această şedinţă au mai fost adoptate două rezoluţii.

„A fost o rezoluţie propusă de prim-vicepreşedintele Rareş Bogdan, de combatere a extremismului, de condamnare a oricărei forme de apologie a dictaturii, a legionarismului, a sistemelor totalitare.

De asemenea – o solicitare către cei de la USR PLUS să nu mai colaboreze cu cei de la AUR.

De asemenea, eu am propus o rezoluţie simplă prin care să respingem orice formă de colaborare cu PSD. Ambele rezoluţii au fost adoptate în unanimitate”, a afirmat Ludovic Orban.

Preşedintele PNL a menţionat că s-a decis ca toate persoanele care vin la Congres să fie vaccinate sau să aibă un test COVID valid.

Vot secret?

În cadrul Consiliului Naţional al partidului, din aceeaşi zi, convocat în vederea unor modificări statutare, premierul Florin Cîţu a declarat că moţiunea „România liberală”, cu care el candidează la preşedinţia PNL, a fost votată de 40 de filiale ale partidului din 41; „dintre cele 41 de filiale, 34 au votat doar moţiunea ‘România liberală'”, potrivit lui Florin Cîţu, restul de şase filiale optând şi pentru moţiunea lui Ludovic Orban.

La rândul său, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a cerut, la Consiliul Naţional al partidului din 18 septembrie 2021, ca membrii să poată vota liber şi secret în cadrul Congresului, „nu conform presiunilor puse de la nivelul unor conduceri care au călcat în picioare democraţia”.

„Ştiţi că eu am informaţii de la membrii partidului din fiecare filială judeţeană.

Sunt foarte mulţi care mi-au comunicat că se discută de anumiţi preşedinţi de filială judeţene de sistemul de control al votului, vorbindu-se de două sisteme de control al votului: un sistem prin reprezentant şi un sistem prin fotografierea buletinului de vot. (…)

Există astfel de discuţii în grupuri restrânse, în conducerile unor filiale care îl susţin pe Florin Cîţu, nu în filialele care mă sprijină pe mine.

Votul trebuie exprimat liber, secret. Procedura de organizare a votului trebuie să fie de asemenea natură încât să nu permită controlul votului”, a spus Orban, într-o conferinţă de presă, la Palatul Parlamentului.

La 22 septembrie 2021, Florin Cîţu preciza că „dacă vin 5.000 de persoane, vor fi 3 metri pătraţi pentru fiecare persoană, va fi cu certificat verde şi centre de testare acolo, deci va fi în condiţii regulamentare”.

La rândul său, fostul prefect al Capitalei Alin Stoica, a susţinut, pe 23 septembrie, că nu se poate organiza Congresul PNL cu 5.000 de participanţi în condiţiile în care rata de infectare cu SARS-CoV-2 a depăşit 3 la mia de locuitori în Bucureşti.

Orban

Ludovic Orban a devenit preşedinte al PNL în cadrul Congresului partidului din 17 iunie 2017.

 Anterior, preşedinţia PNL a fost asigurată de Alina Gorghiu (dec. 2014 – dec. 2016), care a demisionat invocând rezultatele slabe de la alegerile parlamentare din decembrie 2016.

La 14 decembrie 2016, Raluca Turcan a fost desemnată, în cadrul Biroului Politic Naţional al PNL, preşedinte interimar, funcţie ocupată până la 17 iunie 2017.

Ludovic Orban este membru a PNL (PNL-AT) din 1992.

 Între 1993-1997, a fost membru în Comitetul Director al PL ’93. În aprilie 1998, a devenit membru în Consiliul Naţional al PNL. Preşedintele PNL Bucureşti (din 15 noiembrie 2002 până în 2010) şi membru în Biroul Permanent Central al PNL între 2002 şi 2010.

Între 2009 şi 2010, a fost prim-vicepreşedinte al PNL.

A fost ales preşedinte al Partidului Naţional Liberal, la 17 iunie 2017.

A fost ministrul al Transporturilor în Guvernul Tăriceanu (apr. 2007-dec. 2008) şi deputat din partea PNL în mai multe legislaturi.

A fost premierul României (nov. 2019-dec. 2020). Din decembrie 2020, este preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Cîțu

Florin Cîţu a fost ales senator din partea PNL în 2016, şi reales în 2020. La 4 noiembrie 2019, a preluat portofoliul Finanţelor Publice în Cabinetul condus de Ludovic Orban.

Din 23 decembrie 2020, Florin Cîţu este premierul guvernului de coaliţie PNL – USRPLUS – UDMR – la 7 septembrie 2021, miniştrii USR PLUS şi-au înaintat demisiile.

Registration

Aici iti poti reseta parola