Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cîțu propune un PNL de centru-dreapta, în parteneriat cu Iohannis. Nimic despre Brătieni și credință în moțiunea premierului intitulată „România liberală”
Articole online

Cîțu propune un PNL de centru-dreapta, în parteneriat cu Iohannis. Nimic despre Brătieni și credință în moțiunea premierului intitulată „România liberală”

 „Moţiunea de faţă nu-şi propune să dea răspunsuri tuturor domeniilor şi problemelor. Şi nici să-şi aroge postura de a inventa soluţii acolo unde acestea deja există.

România este astăzi în situaţia de a avea un preşedinte şi un Guvern care împărtăşesc aceeaşi viziune de dezvoltare a României şi care îşi asumă obiective comune pe termen mediu şi lung.

Din acest motiv, parteneriatul cu preşedintele Klaus Iohannis va fi unul central în acţiunile noastre”.

Centru-dreapta

PNL va rămâne un partid de centru-dreapta, care are drept curente principale liberalismul, creştin-democraţia şi conservatorismul, subliniază Florin Cîţu în moţiune.

Partidul Naţional Liberal va rămâne un partid de centru-dreapta, care are drept curente principale liberalismul, creştin-democraţia şi conservatorismul. Lianţii ideologici care unesc toate orientările din interiorul partidului sunt fondul liberal comun şi apartenenţa la mişcarea populară europeană”, se arată în moţiunea intitulată „România liberală”.

Statul-furnizor

Cîţu afirmă că liberalismul modern pe care îl susţine se bazează pe următorii piloni: punerea cetăţenilor în centrul guvernării şi politicii prin oferirea celui mai avantajos contract politic pentru aceştia; statul de drept; statul eficient pus în slujba cetăţeanului; concentrarea statului asupra furnizării corespunzătoare a celor mai importante bunuri şi servicii publice; furnizarea cadrului instituţional necesar producţiei private eficiente a unor bunuri şi servicii aflate astăzi în sarcina statului.

„Democraţia şi proprietatea privată nu pot fi un moft sau un lux, după cum s-au exprimat unii, ci ar trebui să reprezinte normalitatea.

Nu poate exista o diferenţă între cum înţelegem să apărăm principiile democratice în interiorul partidului şi modul în care înţelegem să le extindem în viaţa publică, dar, în acelaşi timp, trebuie să fim siguri că respectăm adevăratele principii ale democraţiei şi liberalismului”.

Schimbare de paradigmă

Potrivit lui Cîţu, a venit timpul pentru o schimbare de paradigmă în PNL: „Este nevoie să ne îndreptăm atenţia asupra valorilor autentic liberale precum libertatea, spiritul întreprinzător, responsabilitatea personală. În acest sens, este imperativ să readucem în centrul discuţiei instituţia proprietăţii private şi să descătuşăm spiritul antreprenorial care continuă să fie înăbuşit de reglementări, de o povară fiscală excesivă şi de un aparat birocratic supradimensionat şi ineficient.

A sosit clipa să recunoaştem că dezvoltarea poate veni numai în măsura în care avem un cadru instituţional propice economisirii şi alocării resurselor prin mecanismul pieţei libere”.

Un nou contract cu cetățenii

El vorbeşte şi despre un nou „contract de încredere cu cetăţenii României”, prin care PNL îşi asumă o serie de obligaţii: construirea bugetelor pe principii de responsabilitate, transparenţă, participare, echitate, eficienţă şi predictibilitate; creşterea în PIB a ponderii veniturilor bugetare se va realiza prin sporirea gradului de conformare voluntară, în urma oferirii de servicii digitale, reducerii birocraţiei, simplificării legislaţiei fiscale şi eliminării muncii „la negru”, a evaziunii fiscale şi a fraudei; sporirea investiţiilor publice în fiecare an, în raport cu creşterea economică şi în baza analizelor cost-beneficiu conform exigenţelor pieţei.

Florin Cîţu se pronunţă şi pentru susţinerea implicării mediului de afaceri în proiectele guvernamentale de anvergură, prin parteneriate public-privat (PPP), deoarece acestea stimulează activitatea sectorului privat, reduc presiunea asupra bugetelor şi ajută la menţinerea sub control a deficitelor publice.

Revizuirea Constituției

Cîţu adaugă că, în momentul în care se va ajunge la o revizuire a Constituţiei, PNL trebuie să militeze pentru acele măsuri care garantează şi întăresc liberalismul constituţional, printre soluţiile avute în vedere numărându-se creşterea gradului de protecţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, clarificarea raporturilor dintre factorul politic şi autoritatea judecătorească, precum şi consolidarea justiţiei constituţionale.

În domeniul Justiţiei, el susţine, potrivit Agerpres, o politică penală coerentă şi unitară, desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, recuperarea prejudiciilor rezultate din infracţiuni şi o cooperare judiciară eficientă în plan european.

Orban: Nu poţi să conduci PNL dacă nu cunoşti PNL

PNL nu poate fi condus fără a-i cunoaşte în special trecutul, a declarat, vineri, preşedintele liberalilor, Ludovic Orban, care a adăugat că Florin Cîţu, contracandidatul său, nu s-a referit, în prezentarea moţiunii cu care candidează la şefia formaţiunii, la aniversarea a 157 de ani de la naşterea lui Ion I.C. Brătianu.

„Când am auzit că Florin vrea să îşi depună moţiunea astăzi m-am gândit că vrea să folosească aniversarea a 157 de ani de la naşterea lui Ionel Brătianu ca moment simbol de lansare a candidaturii la preşedinţie.

L-am urmărit cu oarecare emoţie, vă spun, că îşi va începe discursul referindu-se la această zi astrală în care s-a născut Sfinxul care a materializat visul a generaţii şi generaţii de români să aibă ţara lor, să trăiască în fruntariile naturale.

Din păcate, nu a spus nimic. Asta e! Ce să faci?! Nu poţi să conduci PNL dacă nu cunoşti PNL cel de astăzi, dar mai ales cel de ieri, de alaltăieri, şamd”, a afirmat Orban, la Simpozionul „Ion I. C. Brătianu – 157 de ani de la naştere”, desfăşurat la Vila Florica din Ştefăneşti, judeţul Argeş.

Ludovic Orban a amintit că joi şi-a prezentat propriul program politic, subliniind că „liberalismul românesc nu poate să fie foarte mult diferit de cel promovat de Brătieni şi de toţi cei care au venit după, pentru că este un liberalism puternic ancorat în istoria României, în specificul românesc”.

Registration

Aici iti poti reseta parola