Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cum se „umflă” prețul gazelor din vorbe? Marea „reușită” a noului ministru german
Articole online

Cum se „umflă” prețul gazelor din vorbe? Marea „reușită” a noului ministru german

Prin câteva cuvinte, bine alese, noul ministru de Externe al Germaniei, ecologista Annalena Baerbock a reușit să umfle din nou prețul gazelor în Europa.

Baerbock dă bursa peste cap

Referindu-se la gazoductul Nord Stream 2, Baerbock a anunțat: „Am discutat despre acest lucru în cadrul negocierilor de coaliție și am scris în acordul de coaliție ca legea europeană a energiei să se aplice proiectelor energetice. Aceasta înseamnă că în acest moment această conductă de gaz nu poate fi aprobată „,
Declarațiile făcute de Baerbock la ZDF s-au simțit rapid pe burse. Astfel, prețul gazelor în Europa a ajuns la peste 1.400 de dolari la mie de metri cubi.

„ Noul ministru de Externe Baerbock a urcat cotația TTF la 116,4 euro pe MW (1.417 dolari pe mia de metri cubi) cu comentariile ei despre Nord Stream 2. Au crescut cu 10%”, a scris analistul ICIS Tom Marsek-Manser pe Twitter .

Prețurile au scăzut ulterior la 1.376 de dolari, ceea ce cu greu poate fi numit o scădere majoră.

Nu e prima oară cînd noul ministru de Externe german face asfel de declarații. Baerbock a mai declarat că gazoductul Nord Stream-2 nu îndeplinește cerințele Uniunii Europene, potrivit cărora furnizorul și vânzătorul de gaz trebuie să fie diferiți, scrie Pravda.

O campanie mascată împotriva folosirii gazelor?

E puțin probabil ca noul ministru de Externe german să nu știe ce face. Mai degrabă, e vorba de a urca prețul gazelor până la nivelul energiei verzi, astfel încât să nu existe o reacțăie de genul „vestelor galbene” la deciziile luate de establishmentul UE. Deocamdată, din câte se pare, la nivelul guvernului german se duce o luptă între ecologiști, care s-au opus în mod constant implementării proiectului Nord Stream 2, și noul cancelar german, Olaf Scholz, care susține Nord Stream 2. 

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA