Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cum se „umflă” prețul gazelor din vorbe? Marea „reușită” a noului ministru german
Articole online

Cum se „umflă” prețul gazelor din vorbe? Marea „reușită” a noului ministru german

Baerbock dă bursa peste cap

Referindu-se la gazoductul Nord Stream 2, Baerbock a anunțat: „Am discutat despre acest lucru în cadrul negocierilor de coaliție și am scris în acordul de coaliție ca legea europeană a energiei să se aplice proiectelor energetice. Aceasta înseamnă că în acest moment această conductă de gaz nu poate fi aprobată „,
Declarațiile făcute de Baerbock la ZDF s-au simțit rapid pe burse. Astfel, prețul gazelor în Europa a ajuns la peste 1.400 de dolari la mie de metri cubi.

„ Noul ministru de Externe Baerbock a urcat cotația TTF la 116,4 euro pe MW (1.417 dolari pe mia de metri cubi) cu comentariile ei despre Nord Stream 2. Au crescut cu 10%”, a scris analistul ICIS Tom Marsek-Manser pe Twitter .

Prețurile au scăzut ulterior la 1.376 de dolari, ceea ce cu greu poate fi numit o scădere majoră.

Nu e prima oară cînd noul ministru de Externe german face asfel de declarații. Baerbock a mai declarat că gazoductul Nord Stream-2 nu îndeplinește cerințele Uniunii Europene, potrivit cărora furnizorul și vânzătorul de gaz trebuie să fie diferiți, scrie Pravda.

O campanie mascată împotriva folosirii gazelor?

E puțin probabil ca noul ministru de Externe german să nu știe ce face. Mai degrabă, e vorba de a urca prețul gazelor până la nivelul energiei verzi, astfel încât să nu existe o reacțăie de genul „vestelor galbene” la deciziile luate de establishmentul UE. Deocamdată, din câte se pare, la nivelul guvernului german se duce o luptă între ecologiști, care s-au opus în mod constant implementării proiectului Nord Stream 2, și noul cancelar german, Olaf Scholz, care susține Nord Stream 2. 

Registration

Aici iti poti reseta parola