Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Cum să fi refuzat țăranul român Drumul lui Lenin? Despre începutul colectivizării
Articole online

Cum să fi refuzat țăranul român Drumul lui Lenin? Despre începutul colectivizării

Principiile teoretice ale constituirii Agriculturii Socialiste, care nu aveau nimic în comun cu ce a urmat, au fost puse în practică, de regimul comunist instalat de Armata Roșie, pas cu pas.

Prima dată țăranul intra, cu purcel și cățel, în Gospodăria Agricolă Colectivă (G.A.C.) doar prin liber consimțământ, se creau acolo unde existau condiții de apariție a lor, doar țăranii săraci și mijlocași aveau dreptul să se înscrie, cei care se înscriau trebuia să treacă tot pământul și inventarul agricol.

Trebuia să fie un minim de 35 de familii cu o suprafață de teren egală cu media suprafeței deținută pe comună.

Circuitul era următorul:

Înființarea unei G.A.C. se făcea la inițiativa unui comitet local.

Aceasta ajungea la Direcția Gospodăriilor Colective din Ministerul Agriculturii, de aici ajungea la Comisia Agrară și apoi era supusă aprobării finale a Consiliului de Miniștri.

Ulterior, însă, procedeul a căpătat un caracter de impunere.

În 1949 s-au înființat 56 de gospodării Agricole colective. În perioada 8 iulie-10 septembrie 1950 s-au constituit 585 de gospodării colective.

Procesul a fost stopat apoi ca urmare a revoltelor țărănești di nțară.

Funcționarii ș iînvățătorii din comune au fost forțați să se înscrie la G.A.C. pentru a servi drept exemplu, fiind amenințați cu pierderea slujbei.

Pe 24 aprilie 1949 se constituiau primele gospodării colective, în aprilie 1950 numărul lor ajungea la 176, în iulie 1950 la 670, în august 1950 la 729, în septembrie 1950 la 972 iar la finalul anului 1950 la 1.029, cuprinzând 65.974 de familii și 268.640 hectare.

În 1951 se ajunsese la 1.083, deci o creștere de nouă ori și jumătate mai mica decât în perioada1949-1950.

Câteva G.A.C.-uri înființate în anul 1949, aveau nume atrăgătoare.

Denumirile sunt sugestive:

G.A.C. „23August” Stoicănești, Olt

GAC „OgorulRoșu” și „Zorile”, județulSibiu

GAC „Drum Nou”, județulArad

GAC „DezrobireaMuncii”, TârnavaMare

GAC „Victoria Socialismului”, județulVaslui

„Steaua Roșie”, „Victoria”, „Drumul Socialismului”, „Zorii Socialismului”, „Drumul lui Lenin”, „Veac Nou”, „Viața Nouă”, „Cuceririle lui Octombrie”.

Registration

Aici iti poti reseta parola